eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Az irániak szerint a brit, az izraeli és az amerikai titkosszolgálatnak dolgoztak az atomtudósok gyilkosai

Irán az atomtudósai ellen elkövetett pokolgépes merényletek kapcsán őrizetbe vett több embert, akik a Moszad izraeli, a CIA amerikai, valamint az MI6 brit titkosszolgálat számára dolgoztak - mondta el csütörtökön az iráni hírszerzési miniszter, Hejdar Moszlehi.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a "fontos csoport" elfogása még több érintett kilétére deríthet fényt. Egyelőre nem tudni, pontosan hány ember került kézre. Moszlehi szerint "a hírszerző ügynökségekkel együttműködő embereknek más tervei is voltak", de megállították őket.

Hétfőn két iráni atomtudós ellen követtek el pokolgépes merényletet Teheránban. Az egyik fizikus meghalt, a másik, valamint mindkettőnek a felesége megsebesült.

A támadásokat senki sem vállalta magára, de Irán a Moszadnak és a Központi Hírszerző Ügynökségnek tulajdonította azokat. Az iszlám köztársaság szerint ellenségei azt akarják elérni a merényletekkel, hogy kudarcba fulladjon a nukleáris program. A teheráni kormány szerdán bejelentette, hogy megerősíti atomtudósai védelmét.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök szerdán bűnrészességgel vádolta az ENSZ Biztonsági Tanácsát. Az egyik pokolgép áldozata Ferejdun Abbászi-Davani fizikaprofesszor volt, akit az ENSZ szankciói sújtanak, mivel állítólag nukleáris fegyverekkel kapcsolatos kutatásban vesz részt.

A két merényletet azonos módon követték el közel egy időben a város különböző pontjain. Mindkét tudós az autóját vezette éppen munkába menet, és a feleségek is velük utaztak, amikor mindkét helyszínen motorosok a gépkocsi szélvédőjére helyezték a pokolgépet.

A támadásban Madzsid Sahriari, a Sahid Behesti egyetem fizikaprofesszora, egyúttal az Iráni Nukleáris Társaság tagja meghalt. A másik tudós, Ferejdun Abbászi, aki a lézertechnikára szakosodott fizikaprofesszor ugyancsak a Sahid Behesti egyetemen, megsebesült.

Az utóbbi években még legalább két másik atomtudóst öltek meg az országban. Az iráni hatóságok szerint ezeket a gyilkosságokat nyugati hatalmak megbízásából hajtották végre az iráni atomprogram meghiúsításának céljával.

Irán december 6-7-én nukleáris programjáról tárgyal Genfben Catherine Ashtonnal, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai képviselőjével. Az iszlám köztársaság több mint egy éve nem folytatott megbeszélést a nagyhatalmakkal atomdossziéjáról. A Nyugat azzal gyanúsítja Iránt, hogy békésnek mondott nukleáris programjának valódi célja az atomfegyver megszerzése. Izrael és az Egyesült Államok nem zárja ki az iráni nukleáris létesítmények elleni megelőző csapásmérést sem, ha a diplomácia csődöt mond.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×