eur:
389.49
usd:
368.36
bux:
55838.55
2023. szeptember 30. szombat Jeromos

Magyarországról is tartalmaztak diplomáciai értesüléseket a WikiLeaks anyagai

Magyarországról is tartalmaztak diplomáciai értesüléseket azok a bizalmas amerikai külügyminisztériumi dokumentumok, amelyeket a WikiLeaks juttatott el a világ több vezető napilapjához. Azt egyelőre nem tudni, hogy az oknyomozó portál miként jutott hozzá az iratokhoz.

Az Afganisztánnal, majd Irakkal foglalkozó bizalmas amerikai dokumentumok közzététele után a mintegy 250 ezer külügyi irat kiszivárogtatása a portál harmadik nagy akciója volt, amely ismét az amerikai kormány tiltakozását váltotta ki. A közzétett iratok nem csupán az amerikai diplomácia és a partnerállamok mindeddig titkos törekvéseiről tárnak fel részleteket, de arról is tanúskodnak, hogy az amerikai diplomaták nem mindig voltak jó véleménnyel a szövetséges államok vezetőiről.

Az egyik feljegyzés szerint például arab vezetők Irán elleni légitámadásra kérték az Egyesült Államokat, egy másik pedig arról szól, hogy az amerikai kormány utasította diplomatáit, folytassanak kémtevékenységet az ENSZ vezető tisztviselői ellen. A WikiLeaks Magyarországra vonatkozóan több mint 700 bizalmas amerikai külügyminisztériumi jelentést szivárogtatott ki, de tartalmukról a lapok nem közöltek részleteket.

Címlapról ajánljuk
Szlovákia: lesz, ahol legalább 40 perccel tovább fog tartani a szavazás

Szlovákia: lesz, ahol legalább 40 perccel tovább fog tartani a szavazás

Az egyik pozsonyligetfalui (Petržalka) szavazókörben rosszul lett a választási bizottság egyik tagja, ezért kell meghosszabbítani a voksolás idejét.

Leváltották az Idegenrendészet vezetőjét

A belügyminiszter 2023. szeptember 30. hatállyal - indokolás nélkül - visszavonta dr. Halmosi Zsolt r. altábornagy, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság főigazgatójának vezetői kinevezését és rendelkezési állományba helyezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×