eur:
389.58
usd:
363.43
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Vége a CDU-zöld koalíciónak Hamburgban

A német tartományokban páratlan kereszténydemokrata-zöld koalíció Hamburgban is véget ért, a Zöldek két és fél év után új választásokat akarnak - jelentették be.

"Nem látjuk, hogy ennek a koalíciónak még lenne ereje ahhoz, hogy megszavazzon fontos jövőbeni hamburgi projekteket" - nyilatkozta vasárnap Jens Kerstan frakcióvezető a parlamenti csoport és a pártvezetés találkozója után.

A végleges döntést a hamburgi Zöldek december 13-i kongresszusán hozzák meg. A párt szövetségi vezetői, Claudia Roth és Cem Özdemir üdvözölték a döntést, amely vasárnapi közös állásfoglalásuk szerint "következetes és helyes volt".

"Ha ebben a koalícióban elveszett a kölcsönös bizalom alapja, akkor az új választás a logikus következmény" - fűzték hozzá.

A CDU-zöld koalíció 2008 májusa óta volt kormányon a Hanza-városban. A két párt közötti együttműködést tető alá hozó Ole von Beust polgármester nyáron mondott le, és a Zöldek hiányolják a politikai megújulást: "Tudomásul kell vennünk 100 nap elteltével, hogy az újraindulás nem sikerült" - állapította meg Kerstan.

Az ellenzéki szociáldemokraták (SPD) az új választások mielőbbi kiírását sürgették. Az SPD frakcióvezetője, Michael Neumann szerint "ez a szenátus nemcsak képtelen, de nem is akar cselekedni".

Christoph Ahlhaus polgármester egyelőre nem foglalt állást a Zöldek kiválásáról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 06:26
×
×
×
×