eur:
389.26
usd:
362.71
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Háborúval fenyeget Dél-Korea

A vasárnap kezdődő dél-koreai-amerikai tengeri hadgyakorlat a háború szélére sodorja a Koreai-félszigetet - figyelmeztetett a nemzeti hírügynökségen keresztül a phenjani vezetés, miközben a dél-koreai elnök kinevezte az ország új védelmi miniszterét.

A phenjani jelentés szerint az amerikai imperialisták és dél-koreai bábjaik manőverei Észak-Korea ellen irányulnak, és a helyzet egyre közeledik a háború széléhez.

Kedden az észak-koreai tüzérség egy, a sztálinista ország nyugati partvidékének közelében lévő szigetet ágyúzott, Dél-Korea viszonozta a tüzet.

Az 1950-53-as koreai háború óta most fordult elő először, hogy Észak-Korea lakott dél-koreai területre mért tüzérségi támadást.

A dél-koreai elnök kinevezte új védelmi miniszterét

A dél-koreai elnöke nemzetbiztonsági tanácsadóját, Ri Hi Vont nevezte ki az ország új védelmi miniszterévé egy nappal azt követően, hogy a tárca vezetője, Kim Te Jung lemondott.

Kim azoknak a belföldi bírálatoknak a hatására mondott le, amelyek szerint a hadsereg nem megfelelően reagált az észak-koreai tüzérségi támadásra, amely egy dél-koreai sziget ellen irányult.

Az új védelmi miniszter eredeti hivatását tekintve katona, és úgy tudni: annak a híve, hogy fokozott éberséggel kell odafigyelni Észak-Koreára, és a kommunista állam bármely provokációjára azonnal válaszolni kell.

A keddi incidenst követően Ri Mjong Bak elnök hivatala bejelentette, hogy meghozta "a szükséges intézkedéseket a nemzetbiztonság megerősítésére" és arra, hogy az ország hadereje határozottabban tudjon reagálni az észak-koreai hadsereg agressziója esetén. "A viszonylag passzívnak tekintett doktrínát teljesen felülvizsgáljuk" - olvasható a hivatal közleményében.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×