eur:
389.72
usd:
362.67
bux:
68068.25
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Brüsszel benyújtotta az EU új költségvetés-tervezetét

Az Európai Bizottság korábban azt ígérte, hogy december elsejéig előterjeszti a 2011-es költségvetés új tervezetét. A testület végül már pénteken kiterítette lapjait, több időt adva ezzel a Tanácsnak és a Parlamentnek, hogy még az év vége előtt közös nevezőre jussanak a büdzsévitában - írja a Bruxinfo.

Az Európai Bizottság pénteken elfogadta a 2011-es költségvetés új tervezetét, amelyre azért volt szükség, mert a múlt hét elején megfeneklettek az intézményközi tárgyalások a Parlament és a Tanács között. Ebben a testület a tényleges kifizetések szintjén összesen 126,5 milliárd eurót javasol, ami 2010-hez képest 2,9 százalékos kiadásnövekedést jelent (ez egyébként megegyezik a Tanács számaival).

A Coreper (állandó képviselők bizottsága) csütörtökön lényegében megegyezett egy rugalmassági mechanizmus létrehozásáról, melynek keretében az előre nem látható eseményeket legfeljebb az EU-s GNI 0,03 százalékáig finanszíroznák.

Janusz Lewandowski költségvetésért felelős biztos mindemellett fontosnak nevezte, hogy még december 31-e előtt megállapodás szülessék a jövő évi költségvetésről, Barroso pedig szinten megegyezésre szólította fel a feleket. Ha ugyanis ez az év végéig nem történik meg, akkor az EU-nak tizenkét egyenlő részre felszeletelt 2010-es büdzsével kellene nekivágnia a 2011-es esztendőnek.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×