eur:
389.27
usd:
361.72
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"Dél-Korea csak beszél, és keveset cselekszik"

Csípős kritikával illette Ri Mjong Bak elnököt a dél-koreai sajtó és több politikus, túl óvatosnak ítélik ugyanis az észak-koreai tüzérségi támadásra adott katonai választ. A bírálatok miatt lemondott a dél-koreai védelmi miniszter. Oroszország az ENSZ-től vár megnyugvást.

"Nem túlságosan elrettentő egy kegyetlen és ellenséges erővel szemben, ha Dél-Korea csak beszél, és keveset cselekszik" - írja szerkesztőségi cikkében a The Korean Times című napilap, és sajnálkozik, amiért "Szöul képtelen megtorolni Phenjan provokációját".

A Korea Dzsungang című konzervatív lap szintén szerkesztőségi cikkben felszólítja a kormányt, hogy alakítson ki új katonai doktrínát az észak-koreai hadsereg provokációival szemben. "A gond az, hogy erőtlenek a válaszaink" - állapítja meg a cikk, utalva arra, hogy a Cshonan dél-koreai hadihajó márciusi elsüllyesztése katonai vonatkozásban büntetlenül maradt.

Az észak-koreai tüzérség 170 lövedéket lőtt ki Jonpjong dél-koreai szigetre, ebből 90 hullott a tengerbe, a többi a szárazföldre, megölve négy embert, és megsebesítve további 18-at. A déliek 80 lövedékkel válaszoltak. Nem tudni, hogy ez milyen kárt okozott Észak-Koreában, de számos szöuli politikus nagyon gyenge riposztnak tartja, és bírálják azt is, hogy a hadsereg lassan reagált, lehetővé téve ezzel az északiaknak, hogy két hullámban, több mint egy óráig tartson az ostromuk.

"A hadsereg válasza a második támadásra kiábrándító" - jelentette ki Kim Dzsang Szo volt védelmi miniszter, aki az államfő pártjához tartozik. Szerinte a hadseregnek azonnal harci gépekkel kellett volna megsemmisítenie a támadó észak-koreai ágyúkat.

A bírálatok hatására lemondott Kim Ta Jong dél-koreai védelmi miniszter. Az elnöki hivatal közölte, hogy az államfő elfogadta a miniszter lemondását.

"A feleknek fel kell ismerniük felelősségüket"

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Koreai-félszigeten történt incidens ügyében arra számít, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa hamarosan megfogalmazza álláspontját, és ez hozzájárul majd a helyzet megnyugvásához.

"A feleknek fel kell ismerniük felelősségüket" - mondta a miniszter csütörtöki moszkvai sajtóértekezletén, amelyet afgán kollégájával tartott megbeszélése után adott. Kijelentette: Moszkva követeli Észak-Koreától, hogy kerülje el a Dél-Koreával kapcsolatos katonai lépéseket, s megengedhetetlennek tartja a lezajlott akciót, amely áldozatokat követelt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×