eur:
387.89
usd:
360.12
bux:
0
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Eloltották a felrobbant fúrótornyot a Mexikói-öbölben

A korábbi hírekkel ellentétben nem okozott olajszennyezést az a robbanás, amely helyi idő szerint csütörtökön történt egy újabb tengeri olajfúró torony talapzatán a Mexikói-öbölben. A Mariner Energy fúrótalapzatán bekövetkezett robbanás következtében 13 ember a tengerbe zuhant, de kimentették őket. Személyi sérülés nem történt.

A parti őrség közölte, hogy a detonáció által okozott tüzet eloltották. Egyben cáfolta azt a korábbi értesülést, amely szerint a baleset helyszínén mintegy másfél kilométer hosszú, száz méter széles olajfolt keletkezett volna. A helikopterekről, illetve hajókról történt ellenőrzések során semmifajta olajszivárgást nem állapítottak meg. A parti őrség hangsúlyozta ugyanakkor, hogy továbbra is szorosan figyelemmel kíséri a kialakult helyzetet.

A szerencsétlenül járt létesítmény tulajdonosa, a Mariner Energy ugyancsak azt állította, hogy olajszivárgás nem történt, ám Bobby Jindal, Louisiana kormányzója óvatosságra intett. Mint mondta: a BP tornyának felrobbanásakor sem észleltek először nagyobb szivárgást.

A Mariner Energy arról számolt be, hogy mind a hét, a platformhoz tartozó kutat lezárták. Raoul LeBlanc, a houstoni PFC Energy vezérigazgatója szerint feltehetően nem kell a BP okozta környezeti katasztrófához hasonlótól tartani, mert az első jelentések szerint a kutak nem sérültek meg. Az olajfúró platformon kitermelés nem folyt, azon éppen karbantartási munkálatokat végeztek.

A Vermillion Oil Rig 380 elnevezésű fúrótalapzaton bekövetkezett robbanás a louisianai partvidéktől 140 kilométerre, délre, az áprilisi BP-katasztrófa helyszínétől pedig 320 kilométerre nyugatra történt. A torony egyébként, a szerencsétlenül járt BP-létesítménnyel ellentétben, viszonylag sekély vizeken folytatott kitermelést.

A robbanás oka egyelőre ismeretlen.

A baleset hírére a New York-i tőzsdén 59 centtel, 74,50 dollárra emelkedett az olaj ára, a Mariner Energy részvényei pedig két százalékkal estek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Resperger István az Arénában az atomfegyverek stratégiai csapdájáról

Resperger István az Arénában az atomfegyverek stratégiai csapdájáról

Augusztus végére jöhet el a holtpont az ukrajnai háborúban Resperger István ezredes szerint. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent István Biztonságkutató Központ igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, az ukrán lőszerhiány, Oroszország területi nyereségei, valamint a hadigazdálkodás okozta nehézségek és az időjárás is megakaszthatja a harcokat. Szerinte lehetséges a francia szerepvállalás a háborúban, mégsem lenne sok haszna. Atomfegyverek bevetéséről pedig "nem egy ember dönt".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×