eur:
389.65
usd:
361.94
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Obamáék felcsavartatták a szőnyeget

Miközben az "első család" Martha's Vineyard szigetén vakációzott, a Fehér Házban szorgos kezek átalakították az elnöki dolgozószobát, az ovális irodát - adták hírül a szerdai amerikai lapok.

Az elnök megtartotta az 1880-ban származó íróasztalt, amely több elődjének is kedvence volt, de kicseréltette a szőnyeget és a tapétát.

A The Washington Post értesülése szerint a munkálatokat a Los Angeles-i Michael S. Smith felügyelte, ugyanaz a belsőépítész, aki Obamáék privát lakrészét is berendezte. A lap szerint a dolgozószoba lakájosabb, mint amilyen a Bush-érában volt, és kevesebb benne a vörös-fehér-kék színhatás.

Az iroda új, környezetbarátnak mondott, címeres szőnyegét - amelynek szegélyét négy elnöktől és Marther Luther Kingtől való idézetek díszítik - a michigani Grand Rapids cég szőtte. A lapok találgatásai szerint a méretes kárpit a cég ajándéka. Ha ez igaz, akkor a Fehér Háznak nem keveset sikerült spórolnia, mert előző négy elnök alatt egyedül a szőnyegcsere 28.550 és 61.000 dollár (6,4 és 13,5 millió forint) közötti összegbe került.

A kézzel festett tejeskávé-barnássárga csíkozású tapétát Elisabeth Dow New York-i stúdiója, az Amagansett szállította. Az előző kormányzattól örökölt mahagóni fotelek párnázatát karamellszínű bőrrel húzatták át. Az irodába bekerül két azúr kerámia állólámpa és egy modern vonalú, diófa-csillám dohányzóasztal is (az egészségtudatos amerikai szóhasználatban: kávézóasztal).

Az építkezést az elnöki szabadság alatt megneszelő jobboldali weboldalak erősen kifogásolták a "luxust", hogy Obamáék épp a mai recessziós időkben fogtak bele a felújításba. Az átalakítás áráról egyébként, amelyet rendszerint az elnökök beiktatására felállított bizottság szokott finanszírozni, nem szivárgott ki semmi. A Fehér Ház csak annyit árult el, hogy az átalakítás költségei "arányban voltak" azzal, amit Bushék és Clintonék fordítottak erre a célra.

Az amerikai elnököknél immár hagyomány, hogy a saját ízlésük szerint rendeztetik át a híres dolgozószobát, és azt a saját családi fotóikkal és személyes tárgyaikkal dekorálják. Így tette George W. Bush, Bill Clinton és Ronald Reagan is.

A Fehér Háznak az elnöki dolgozószobát és más hivatali helyiségeket is magában foglaló nyugati szárnyát Theodore Roosevelt építtette. Magát az ovális irodát a következő elnök, William Howard Taft alakíttatta ki. Falait zöld zsákvászonnal boríttatta be.

Az újradekorálók sorát 1923-ban Warren Harding nyitotta meg, aki krémfehérre festtette a falakat. Herbert Hoover az 1929 karácsonyán kiütött tűz miatt átépíttette a szárnyat és bevezette a légkondicionálást. Az irodát 1934-ben, Franklin Delano Roosevelt alatt, áthelyezték jelenlegi helyére, a szárny délkeleti sarkába. Akkor nyerte el jelenlegi alakját és méreteit. Õ volt az első, aki hazafias, sasos-csillagos motívumokkal díszített drapériákat helyeztetett el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×