eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Jajj, szegény Pakisztán!

Legalább három évbe telik, mire helyre lehet állítani az árvíz okozta károkat Pakisztánban - jelentette be Aszif Ali Zardari elnök kedden, miközben a még mindig milliókat érintő katasztrófa súlypontja dél felé helyeződik át.

A kivételesen erős monszunesőzés közel egy hónapja kezdődött, és mára már több mint 17 millió embert érint közvetlenül. A több mint másfél ezerre becsült halálos áldozat többsége az első napokban-hetekben vesztette életét, de számuk még most is növekvőben van, a katasztrófa délen súlyosbodik.

Három év a legkevesebb - mondta Zardari egy interjúban, amelyet külföldi újságíróknak adott Iszlámábádban. Az áradással együtt egészségügyi és társadalmi válság, éhséglázadás is kitörhet. A vízzel terjedő betegségek a tapasztalatok szerint 4-6 hét elteltével jelentkeznek erőteljesen. A járványok 3,5 millió gyereket fenyegetnek. Az ország egészségügyi rendszere túlterhelt, mintegy 200 intézmény károkat szenvedett, és a százezer női alkalmazott egyharmada maga is menekültté vált.

A tálibok ellen vívott belső harc frontján az esőzés alatt viszonylagos nyugalom uralkodott, de hétfőn három nagy pokolgép is robbant az északnyugati határvidéken. Zardari kijelentette, hogy nem hagynak föl a hadjárattal. A harc minden fronton tovább folyik - mondta.

Kedden egy katonai forrás közölte, hogy a tálibok elleni harcból is kivontak helikoptereket a mentési munkálatokhoz, de a gépeket visszaküldik a harcba, ha a szükség úgy hozza. Más katonai források azt közölték, hogy a határvidéken tevékenykedő 140 ezer gyalogos katonából viszont egyet sem csoportosítottak át az árvízi védelemre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×