INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Deák András György: Oroszország olyan, mint a címerállata: egy test, két fej

Infostart / InfoRádió
Nem válik el élesen Dmitrij Medvegyev és Vlagyimir Putyin miniszterelnök szerepe az orosz emberek szemében - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Közép-Európai Egyetem EU-bővítési Központjának kutatási igazgatója. Deák András György arról is beszélt, hogy szerinte nem hozott értékelhető sikert az orosz elnök államfői ciklusának első fele.

Kicsit olyan az orosz rendszer, mint az ország címere, a kétfejű sas: egy a teste, de kettő a feje - mondta Deák András György arra a kérdésre, hogy Medvegyevtől vagy Putyintól vár többet a nép Oroszországban.

A kutatási igazgató szerint az orosz gondolkodók körében nem válik szét élesen ennek a két személyiségnek a szerepe. Mivel Putyinnak nagyobb a népszerűsége, és főleg vidéken sok a híve a miniszterelnöknek, ő az, aki a lakosság számára elérhetőbb politikus - jegyezte meg.

Deák András György hangsúlyozta, hogy az oroszok vezetési rendszere nem két emberből áll, hanem többen vannak azok a döntéshozók, akik rendszeresen tartanak megbeszéléseket.

Ez egyébként megfelel az orosz hagyományoknak, hiszen, akárcsak a Brezsnyev-korszakban a politikai bizottság, itt is egy kollektív vezetőség határoz a fontos ügyekben - tette hozzá a szakértő.

Hiába vannak elvárásai az orosz társadalomnak a politikusok felé, nem biztos, hogy ezeknek meg tudnak felelni a politikai vezetők - fejtette ki Deák András György. Hozzátette: Ezért a parlamenti pártok szintjén próbáltak megszólítani különböző ellenőrző szervezeteket.

Ilyen például az Egységnél szociálisabb, populárisabb Igazságos Oroszország párt, amely talán még Putyinnál is rendpártibb. Ez nyilvánvalóan arra szolgált, hogy az ilyen irányú társadalmi igényt a hatalom szolgálatába állítsák - vélekedett a kutatási igazgató.

Deák András György szerint Medvegyev eddigi elnöksége nem sok sikert tud felmutatni. A szakértő azt mondta, voltak olyan kísérletei az elnöknek, hogy egy új profilt alakítson ki. Azonban a saját embereit csupán a hatalom második, illetve harmadik vonalába tudta csak beilleszteni.

Eddig nem voltak sikerei Medvegyevnek azokban a törekvéseiben sem, amelyeket az emberi jogok, a korrupció, vagy a civil társadalom megerősítése és a nyilvánosság témakörében kezdeményezett - mondta a kutatási igazgató. Talán ez is az egyik oka annak, hogy Medvegyev nem tudott különválni Putyintól - jegyezte meg.

Mivel a következő egy-másfél év a kampányról szól majd, most kellene Medvegyevnek valamilyen markánsabb programmal előlépnie. Ez azonban eddig nemigen sikerült neki.

Meg kell jegyezni, tette hozzá Deák András György, hogy a gazdasági válság jelentős a politikusoknál erős népszerűség-csökkenést okozott Oroszországban. De a hatalom erősen összezárt a krízis idején, leálltak kádercserék is a vezetőségben.

Ez az időszak erősen lekötötte Medvegyev figyelmét és energiáit, így nem volt alkalma komolyabb programot kidolgozni. Jóllehet, 2010 elején tapasztalható volt valamiféle nekilendülés az említett témákban, de ezek sem látszanak sikeresnek - fejtette ki a szakértő.A címlapról ajánljuk