eur:
395.88
usd:
372.83
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Deák András György: Oroszország olyan, mint a címerállata: egy test, két fej

Nem válik el élesen Dmitrij Medvegyev és Vlagyimir Putyin miniszterelnök szerepe az orosz emberek szemében - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Közép-Európai Egyetem EU-bővítési Központjának kutatási igazgatója. Deák András György arról is beszélt, hogy szerinte nem hozott értékelhető sikert az orosz elnök államfői ciklusának első fele.

Kicsit olyan az orosz rendszer, mint az ország címere, a kétfejű sas: egy a teste, de kettő a feje - mondta Deák András György arra a kérdésre, hogy Medvegyevtől vagy Putyintól vár többet a nép Oroszországban.

A kutatási igazgató szerint az orosz gondolkodók körében nem válik szét élesen ennek a két személyiségnek a szerepe. Mivel Putyinnak nagyobb a népszerűsége, és főleg vidéken sok a híve a miniszterelnöknek, ő az, aki a lakosság számára elérhetőbb politikus - jegyezte meg.

Deák András György hangsúlyozta, hogy az oroszok vezetési rendszere nem két emberből áll, hanem többen vannak azok a döntéshozók, akik rendszeresen tartanak megbeszéléseket.

Ez egyébként megfelel az orosz hagyományoknak, hiszen, akárcsak a Brezsnyev-korszakban a politikai bizottság, itt is egy kollektív vezetőség határoz a fontos ügyekben - tette hozzá a szakértő.

Hiába vannak elvárásai az orosz társadalomnak a politikusok felé, nem biztos, hogy ezeknek meg tudnak felelni a politikai vezetők - fejtette ki Deák András György. Hozzátette: Ezért a parlamenti pártok szintjén próbáltak megszólítani különböző ellenőrző szervezeteket.

Ilyen például az Egységnél szociálisabb, populárisabb Igazságos Oroszország párt, amely talán még Putyinnál is rendpártibb. Ez nyilvánvalóan arra szolgált, hogy az ilyen irányú társadalmi igényt a hatalom szolgálatába állítsák - vélekedett a kutatási igazgató.

Deák András György szerint Medvegyev eddigi elnöksége nem sok sikert tud felmutatni. A szakértő azt mondta, voltak olyan kísérletei az elnöknek, hogy egy új profilt alakítson ki. Azonban a saját embereit csupán a hatalom második, illetve harmadik vonalába tudta csak beilleszteni.

Eddig nem voltak sikerei Medvegyevnek azokban a törekvéseiben sem, amelyeket az emberi jogok, a korrupció, vagy a civil társadalom megerősítése és a nyilvánosság témakörében kezdeményezett - mondta a kutatási igazgató. Talán ez is az egyik oka annak, hogy Medvegyev nem tudott különválni Putyintól - jegyezte meg.

Mivel a következő egy-másfél év a kampányról szól majd, most kellene Medvegyevnek valamilyen markánsabb programmal előlépnie. Ez azonban eddig nemigen sikerült neki.

Meg kell jegyezni, tette hozzá Deák András György, hogy a gazdasági válság jelentős a politikusoknál erős népszerűség-csökkenést okozott Oroszországban. De a hatalom erősen összezárt a krízis idején, leálltak kádercserék is a vezetőségben.

Ez az időszak erősen lekötötte Medvegyev figyelmét és energiáit, így nem volt alkalma komolyabb programot kidolgozni. Jóllehet, 2010 elején tapasztalható volt valamiféle nekilendülés az említett témákban, de ezek sem látszanak sikeresnek - fejtette ki a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×