eur:
394.5
usd:
365.27
bux:
65461.77
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Miniszterelnöki toplista: ki a legjobb?

A II. világháború utáni időszak legsikertelenebb brit miniszterelnökei közé sorolták egy felmérésben Gordon Brownt, a választási vereség után hivatalából májusban távozott munkáspárti kormányfőt.

A pénzügyminiszterként sokáig népszerű politikusnál csak Anthony Eden és Alec Douglas-Home kapott rosszabb megítélést. A miniszterelnökként 1955 és 1957 között hivatalban lévő Edent a mai napig a szuezi válsággal hozzák összefüggésbe, míg Douglas-Home a hatvanas években leginkább azzal írta be magát a történelemkönyvek lapjaira, hogy csak egy évig tudta megtartani hivatalát.

A politikatudományra és történelemre szakosodott akadémikusok körében végzett felmérés szerint Nagy-Britannia háború utáni történelmében Clement Attlee, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) megalkotója tekinthető a legsikeresebbnek. A munkáspárti politikus 10-es skálán 8,1 pontot érdemelt ki.

A második helyre 6,9-es értékeléssel Nagy-Britannia első, és mindmáig egyetlen női miniszterelnöke, a konzervatív Margaret Thatcher került, aki az 1997 és 2007 között hivatalban lévő munkáspárti Tony Blairt előzte meg.

Blair egy 2004-es felmérésben még a Vaslady előtt végzett. Azóta rontott megítélésén külpolitikai teljesítménye - azon belül is a britek iraki részvétele -, míg Thatcher bel- és külpolitikai téren egyaránt kedvező értékelést kapott.

Gordon Brown javára írják a pénzügyi válságra adott válaszát, az államadósság történelmi mértékét azonban a legnagyobb kudarcaként róják fel.

Az összevetésben Winston Churchill csak a hatodik helyen végzett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×