eur:
387.69
usd:
357.07
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

A budapesti szlovák nagykövetségen dolgozik majd a robbanóanyag-botrány felelőse?

Az elmúlt hónapok egyik legnagyobb szlovákiai botrányának szereplőjét, az ír robbanóanyag-botrány felelősét, Tibor Makót belügyi attasénak nevezték ki július 1-jei hatállyal Szlovákia magyarországi nagykövetségére - értesült a Sme című liberális szlovák napilap és bumm.sk hírportál.

A határ- és idegenrendészet egykori parancsnokát, Makót még a Fico-kormány nevezte ki és az új kormány megalakítása előtt elfoglalhatja pozícióját, június utolsó napján ugyanis lejár a korábbi attasé megbízatási ideje - írta szombaton a magyar nyelvű szlovákiai hírportál.

Mako kinevezéséről Robert Kalinák belügyminiszter gondoskodott. Szóvivője, Erik Tomá¹ szerint pályázatot is kiírtak az ügyben, amelynek viszont csak "ajánló jellege" van. A rendőrtiszt minden feltételnek eleget tesz - képesítése, nyelvismerete és "szakmai tapasztalatai" is megfelelővé teszik erre a munkára. "A robbanóanyag ügyében sem vallott kudarcot, csak erkölcsi felelősséget vállalt egy alárendeltje hibájáért" - mondta a szóvivő.

Tibor Mako januárban azután mondott le, hogy a poprádi repülőtéren végrehajtott rendőrségi biztonsági teszt félresikerült és robbanóanyag került az egyik repülőgép fedélzetére. A szlovák biztonsági szolgálat emberei akkor nyolc utas feladott poggyászába robbanóanyagot és bombaalkatrészeket rejtettek, s ezeket aztán kutyákkal keresték.

Noha egyet nem találtak meg, vagy egyszerűen elfelejtettek kivenni a poggyászból, hagyták felszállni a gépet. A robbanóanyag egy szlovák villanyszerelő csomagjában az írországi Dublinban landolt.

"Magát a botrányt nem Mako idézte elő. Szerintem inkább az egész probléma kezelése teszi őt alkalmatlanná. A belügyminisztertől ez igen nagyvonalú döntés volt" - vélekedett a Sme internetes honlapja szerint Martin Pado volt belügyminiszter (Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió, SDKU).

Mako a magyarországi szlovák nagykövetségen a két ország rendőrségei közötti információcserével foglalkozik majd. Kinevezésre három évre szól, a miniszter bármikor visszahívhatja.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×