eur:
389.07
usd:
360.67
bux:
67973.97
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Megválasztották Japán új miniszterelnökét, miután lemondott a kormány

Benyújtotta lemondását pénteken az egész japán kormány, megnyitva ezzel az utat ahhoz, hogy a kormánypárt új miniszterelnököt válasszon, s így nagyobb esélyekkel induljon neki az egy hónap múlva tartandó szenátusi választásoknak. Japán új miniszterelnöke Kan Naoto lett, aki a leköszönő kormány pénzügyminisztere volt.

Hatojama Jukio japán kormányfő szerdán Tokióban pártja, a balközép irányzatú Japán Demokrata Párt (DPJ) vezetői előtt jelentette be lemondását.

A tavaly szeptember 16-án hivatalba lépett, 63 éves japán kormányfő népszerűsége a mélypontra, alig 17 százalékra zuhant azt követően, hogy Hatojama ígéretével ellentétben nem érte el az Okinava szigetén működő amerikai támaszpont áthelyezését.

A kormányfő elismerte, hogy a pénzügyi botrányok és okinavai bázis ügye késztette lemondásra, de megerősítette azt a véleményét, hogy a japán-amerikai biztonsági együttműködés alapfeltétele a térség békéjének.

Hatojama négy év alatt a negyedik japán kormányfő a sorban, aki úgy távozik posztjáról, hogy egy évet vagy annál kevesebbet töltött a miniszterelnöki bársonyszékben. Pedig Japán nehéz helyzetben van: a világ második legnagyobb gazdasági hatalmának óriási az adósságállománya, tavaly komoly visszaesést mutatott a gazdasága és egyre öregebb a lakossága.

A miniszterelnöki posztot Kan Naoto, az eddigi pénzügyminiszter tölti be, akit pénteken a DPJ elnökévé, majd kormányfővé választottak.

Hatojama Jukio távozása egyébként máris adott némi lendületet a kormánypártnak: a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint egy hét alatt hat százalékkal bővült a párt támogatóinak száma, s ma már a lakosság 27 százaléka támogatja politikáját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×