eur:
389.14
usd:
361.07
bux:
68083.63
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A The Economist a magyar-szlovák kapcsolatokról: "Kénbűzt árasztanak"

A The Economist című brit gazdasági hetilap legújabb száma Pandora útlevele címmel a kiéleződött magyar-szlovák viszonyról közölt cikket.

Az írás szerint az előző balközép magyar kormány nem sokat tett az olyan neki sem tetsző szlovák lépések ellen, mint például a magyar nyelv nyilvános használatának korlátozása, de miután "az áprilisi magyarországi választás a keményvonalas Orbán Viktort juttatta hatalomra", elérkezett a visszavágás ideje. Első komoly törvényhozási lépéseként az új jobbközép kormány biztosította a több mint 2,5 millió határon túl élő magyarnak a jogot, hogy magyar útlevelet kapjon.

Az útlevelekre vonatkozó új szabályozás elvonja a figyelmet az ország gazdasági gondjairól, arról, hogy a kormány következetlenül kezeli őket, s aláássa a Jobbik, a szélsőjobboldali magyar ellenzéki párt pozícióját - írja a The Economist.

"A csupán 17 éve független Szlovákia, amely évszázadokig Magyarország gyarmata volt, azonban fenyegetőnek tartja a törvényt" - hangsúlyozza a brit lap, emlékeztetve rá, hogy figyelmen kívül hagyták a szlovákiai magyarok kérését, hogy halasszák az intézkedést a június 12-i szlovákiai parlamenti választás utánra. A Fico-kormány azonnal tovább súlyosbította az ellentétet, elfogadtatott egy megtorló törvényt a parlamenttel. A szlovák állampolgároknak jelenteniük kell, ha kettős állampolgárságot szereznek, különben több mint 4000 dolláros büntetést fizetnek, és a legtöbb esetben automatikusan el fogják veszíteni szlovák útlevelüket is - írta a The Economist.

A lap szerint a kettős állampolgárság kérdése bonyolult. Fico szlovák miniszterelnök azonban nem sokat törődik az árnyalatokkal, a magyarok kapcsán "barna pestisről" beszél, utalásként Magyarország világháború alatti fasiszta kormányára. Felidézte Fico a magyar területi követelések rémét is, azt kérdezve: "félre kellene talán állnunk, miközben valaki szlovák területen létrehozza saját állampolgárainak enklávéját"?

A The Economist szerint ez még "enyhe megfogalmazás" volt ahhoz képest, amit Ján Slota, a Fico vezette kormánykoalícióban részt vevő rasszista Szlovák Nemzeti Párt vezetője mondott. Elképzelhetőnek nevezte a fegyveres konfliktust, kijelentve, hogy a magyar társadalom "militarizálása könyörtelen iramban zajlik tovább".

Az új törvény arra is rákényszeríti a magyar nemzetiségű képviselőket, hogy elhagyják a parlamentet. Egy tucatnyian már bejelentették, hogy magyar állampolgárságot kívánnak szerezni - írta a hetilap.

A további, a kívülállókat megdöbbentő gyűlölködésre bőven van lehetőség. Magyarország a trianoni évforduló megünnepléseként már a nemzeti egység napjává nyilvánította június 4-ét. Az erről szóló törvény "egységes magyar nemzetről" és "az államhatárokon átnyúló összetartásról" beszél. A kapcsolatok korábban jegesek voltak. Most már kénbűzt árasztanak - írta a magyar-szlovák viszonyról szóló cikkében a The Economist című brit lap.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×