eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Már nyolc órája ülésezik a Biztonsági Tanács

Már nyolc órája tanácskozik zárt ajtók mögött New Yorkban az ENSZ Biztonsági Tanácsa a Gázai övezetbe tartó segélyflottillát ért izraeli támadás ügyében teendő intézkedésekről.

A BT másfél órás nyílt vita után zárt ajtók mögött folytatta a konzultációkat a csaknem tucatnyi halálos áldozatot és közel harminc sebesültet követelő izraeli katonai akcióról, amelyet a Gázai övezetbe tartó, segélyeket szállító hajók ellen követtek el nemzetközi vizeken.

A tanács rendkívüli ülését Törökország, Libanon és a Palesztin Hatóság kezdeményezte. A BT már a második határozattervezetet tanulmányozza, amely "elítélné a legalább tíz halálos áldozattal és számos sebesülttel járó cselekményeket". A tervezet egyben "elfogadhatatlannak és tarthatatlannak" ítélné a 2007 óta izraeli blokád alá helyezett Gázai övezet helyzetét.

A Biztonsági Tanács tagállamai egy BT-elnöki nyilatkozatot is tanulmányoznak, ebben "a nemzetközi szabványoknak megfelelő, átlátható, gyors, független és hiteles vizsgálatot" sürgetnének. A vita elsősorban akörül alakult ki diplomáciai források szerint, hogy e vizsgálat nemzetközi és független legyen, mint azt Törökország kéri, vagy pedig kizárólag Izrael folytassa le, ahogy azt az Egyesült Államok szeretné.

Az ENSZ-főtitkár politikai ügyekben illetékes helyettese, az argentin Oscar Fernández-Taranco szerint Izraelnek "kimerítő magyarázattal" kell szolgálnia, és "teljes körűen" ki kell vizsgálni ezt az incidenst.

Egy névtelenségéhez ragaszkodó nyugati diplomata korábban, a BT-ülés kezdetekor elmondta, hogy lehetséges, hogy a 15 tagú BT támogatni fogja Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár felhívását az incidens nemzetközi kivizsgálására. "Nem világos, mi lesz az ülés eredménye. Természetesen vannak nézetellentétek, amikor az izraeli-palesztin viszony kerül terítékre" - nyilatkozta a diplomata.

Ríjad Manszúr, a palesztin állandó ENSZ megfigyelő Izrael elítélését várta a BT üléstől. "Izraelnek fel kell oldania a népünk elleni gázai zárlatot" - fűzte hozzá.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×