eur:
389.26
usd:
362.06
bux:
68675.26
2024. május 8. szerda Mihály

Lemondott a német államfő

Horst Köhler német államfő hétfőn bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond tisztségéről. A lemondás politikai bombaként robbant, és általános megdöbbenést okozott Berlinben. Az elnöki teendőket átmenetileg a német parlament felsőháza, a Bundesrat elnöke, a szociáldemokrata Jens Böhrnsen látja el.

A váratlan lemondást az elnök egy Afganisztánnal kapcsolatos, vitatott nyilatkozattal hozta összefüggésbe. A szóban forgó nyilatkozatban - amely a múlt héten hangzott el - az államfő részben Németország gazdasági érdekeivel indokolta, hogy a Bundeswehr részt vesz külföldi katonai missziókban. Állásfoglalását az ellenzék élesen bírálta.

Köhler később azt mondta, hogy rosszul értelmezték szavait, kijelentései nem az afganisztáni német szerepvállalásra vonatkoztak. A politikus hétfőn hangsúlyozta, hogy az a feltételezés, miszerint az afganisztáni küldetésre gondolt volna, nélkülözi a legfőbb közjogi méltóság iránti szükséges tiszteletet.

A 67 éves Köhlert, a Nemzetközi Valutaalap egykori vezetőjét tavaly választották újra a német államfői tisztségre. A politikus az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió tagja.

Horst Köhler lemondását követően átmenetileg a német parlament felsőháza, a Bundesrat elnöke, a szociáldemokrata Jens Böhrnsen tölti be az elnöki teendőket.

Az alkotmány szerint harminc napon belül meg kell választani az új államfőt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×