eur:
388.55
usd:
362.08
bux:
69106.6
2024. május 9. csütörtök Gergely

Az iraki legfelsőbb bíróság jóváhagyására várnak a választási eredmények

Továbbította jóváhagyásra az iraki választási bizottság szerdán a legfelsőbb bíróságnak a márciusi parlamenti választások végeredményeit. A testület áldásával az arab ország közelebb kerülhet az új kormány megalakításához.

A választási eredmények csaknem három hónapja vita tárgyát képezik Irakban. A választási bizottság közölte, hogy számos panasz elutasítása után elküldték az eredményeket a legfelsőbb bíróságnak, amelynek hitelesítenie kell az adatokat. Erre nincs konkrét határidő, de Christopher Hill, az Egyesült Államok bagdadi nagykövete úgy nyilatkozott, hogy reményei szerint hamarosan lezárulhat a folyamat.

A választási bizottság eddig részben azért késlekedett az eredmények továbbításával, mert Núri al-Máliki távozó kormányfő kérésére újra kellett számolni a voksokat Bagdadban.

Az újraszámlálás csaknem két hetet vett igénybe, de végül nem változtatott a fővárosi képviselői helyek elosztásán. Ezenkívül számos jelölt kapcsán felmerült a gyanú, hogy az előző, Szaddám Huszein vezette rendszer szolgálatában állt, és ezeknek a kifogásoknak a vizsgálata is tovább késleltette a választási folyamat lezárását.

Az Ijád Allávi volt kormányfő vezette Iraki Blokk végzett az élen a március 7-i parlamenti választáson a szunnita szavazók támogatásával. A kormányalakításhoz azonban nem szerezte meg a szükséges többséget, az országot jelenleg irányító síita Núri al-Máliki pártját csak két mandátummal tudta megelőzni. Máliki Jogállamiság nevű listája és a konzervatív síita Iraki Nemzeti Szövetség május elején koalíciós megállapodást kötött az új kormány megalakításáról, de a miniszterelnök személyéről még nem tudtak megegyezni.

Címlapról ajánljuk

Budapesten tárgyal a kínai elnök

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Ezért emelkednek a piacok: ám a jókedv nem lehet felhőtlen

Ezért emelkednek a piacok: ám a jókedv nem lehet felhőtlen

Az áprilisi esés után visszatért a jókedv a piacokra, múlt hét óta ismét emelkedést látunk. A piaci fordulatot ezúttal is az amerikai makrogazdasági helyzetre vonatkozó várakozások váltották ki, újabb hiedelem van kialakulóban a piacokon. Épp ezért ahogy eddig, úgy most is érdemes óvatosnak lenni: egy várakozásoktól eltérő fontos adat nagyon gyors és jelentős változást hozhat, és bár kezd körvonalazódni a nagykép, a makrogazdasági kilátások továbbra is vegyesek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×