eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Fico: Időzített bomba a kettős állampolgársági törvény

A kettős állampolgárságról szóló törvény olyan, mint egy időzített bomba - mondta a szlovák miniszterelnök egy interjúban, amelyet egy független osztrák napilap pénteki számának adott.

Szlovákia és Magyarország viszonya nagyon érzékeny - jelentette ki Robert Fico a Kuriernak. Úgy vélekedett, hogy Orbán Viktor megpróbál gazdasági és szociális intézkedések helyett "politikát" felkínálni a magyaroknak. Szlovákiában sokkal jobb a helyzet, ezért "megpróbálják Magyarországhoz kötni a magyar származású szlovák állampolgárokat". Ez nagyon veszélyes Európa és a térség számára - nyilatkozta a szlovák kormányfő.

Mint mondta, ha szükséges, kész azonnal találkozni Orbán Viktorral. Azonban ha Szlovákia nincs abban a helyzetben, hogy megakadályozza ezt az "ostoba, veszélyes kezdeményezést", akkor kész törvényt hozni arról, hogy a magyar állampolgárságot nyerő szlovák állampolgárok elveszítsék szlovák állampolgárságukat.

Az euró szlovákiai bevezetését sikerként értékelte, s kijelentette: meggyőződése, hogy Szlovákia a válság után is vonzó lesz a befektetők számára. Kormánya válságkezelő intézkedéseiről szólva hangsúlyozta, hogy nem emelték az adókat, nem csökkentették a béreket és a nyugdíjakat. Mint mondta, ezt a stratégiát akarja folytatni a június 12-i választás után is.

Robert Fico azt mondta a Kuriernak, nem szeretné megjósolni a jövendő kormány összetételét, ezért egy pártot sem zár ki a lehetséges tárgyalópartnerek közül. "Mi különbség van a Szlovák Nemzeti Párt és a szlovákiai magyar nacionalisták között?" - kérdezett vissza, amikor a riporter a pártja, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) koalíciós partnere, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) miatt kapott nemzetközi bírálatokra utalt. "Sőt, sokan azt mondják, hogy a magyar nacionalisták veszélyesebbek Szlovákiára nézve, mint a szlovák nacionalisták" - tette hozzá. A párt elnöke - mondta a szervezet megnevezése nélkül - kéthetenként Budapestre jár "utasításokért és pénzért".

Szlovákia szerdán magyar-szlovák kormányfői találkozót kezdeményezett a kettős állampolgársággal kapcsolatos magyar törvénymódosítás terve miatt. Orbán Viktor a szlovák felvetésre reagálva kijelentette: amíg Magyarországon nem áll fel az új kormány, és Szlovákiában nem zajlanak le a választások, és nem áll fel ott is az új vagy a régi-új kormány, "semmifajta sajtón keresztüli üzengetésnek nincs értelme". A szlovák külügyminisztérium szóvivője ezt követően úgy fogalmazott, megdöbbentő és a diplomáciában példátlan Magyarország hozzáállása ahhoz a szlovák igyekezethez, hogy megvitassák a kettős állampolgárságról szóló magyar törvénytervezetet Budapesttel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×