INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Sokan gyászolják Emberölőt, a cherokee indiánok első női törzsfőnökét

InfoRádió / MTI
Súlyos betegség után 64 esztendős korában elhunyt Wilma Mankiller, aki az amerikai cherokee indiánok első női törzsfőnöke volt, és a legismertebb indián vezetők közé tartozott az Egyesült Államokban.

Rákban szenvedett, de más egészségügyi problémákkal is küzdött. Húsz éve életveszélyesen megsérült egy autóbalesetben, ami miatt 17 alkalommal műtötték. Veseátültetésen is átesett tíz évvel ezelőtt.

Mankiller három amerikai elnökkel tárgyalt a Fehér Házban az indiánok ügyét képviselve, és nagy tekintélyre tett szert a konfliktusokat felvállaló magatartásáért.

A cherokee indiánok törzsfőnökeként 1985 és 1995 között komoly sikereket ért el. Vezetése alatt megháromszorozódott a törzsbeliek körében a beiskolázások száma, duplájára nőtt a foglalkoztatottság, új egészségügyi központok épültek, és gyermekprogramokat szerveztek.

"Példája nyomán jobb emberek lettünk és erősebb törzs" - fogalmazott érdemeit méltatva Chad Smith a cherokee törzs jelenlegi főnöke.

Neve (Mankiller, azaz Emberölő) gyakran vált nemtelen célzások céltáblájává, de ezt töretlen humorral fogadta, és mint mondogatta: "a Mankiller valójában jól megérdemelt becenév".

Kórházi tartózkodásait arra használta, hogy Michael Wallis közreműködésével megírja 1993-ban kiadott memoárját. Mint mondta: a Mankiller: A Chief and Her People (Mankiller: egy törzsfőnök és népe) című kötet azért született, hogy ne csak törzse első női főnökként emlékezzenek rá, hanem azért, amit képviselt: hogy a cherokee nép hagyományos értékei segíthetnek megoldani a jelen problémáit is.

"Ihletett vezetőt és egy nagy amerikait veszítettünk el, olyasvalakit, aki a maga idejének legendás alakja volt" - beszélt róla Brad Henry kormányzó kiemelve végtelen kitartását, amivel "igyekezett minden látszólag áthidalhatatlan problémán felülkerekedni, hogy javíthasson törzse, állama és nemzete helyzetén".

A címlapról ajánljuk