eur:
394.31
usd:
369.91
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Csúcstalálkozóra készülnek a romák

Az európai roma közösségek megkülönböztetése és kirekesztése elleni konkrét lépésekre szólította fel az EU-t és az uniós tagállamokat szerdai állásfoglalásában az Amnesty International (AI). A szervezet az unió soros spanyol elnöksége által rendezett córdobai roma csúcs elé időzítette a felhívást.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezetének Londonban kiadott felhívása szerint - amelyet az AI az unió soros spanyol elnöksége által szervezett córdobai roma csúcs elé időzített - az EU-nak átfogó stratégiát kell kidolgoznia a romák egyenlőségének és diszkrimináció-mentességének biztosítására.

Claudio Cordone, az Amnesty International ügyvezető főtitkára a felhívásban kiemeli: annak ellenére, hogy az európai romák milliói széleskörű diszkriminációtól szenvednek, az EU elmulasztja a felelősségre vonást, amikor a tagállami hatóságok nem tesznek eleget kötelezettségeiknek.

Az uniós vezetőknek konkrét akciótervet kell elfogadniuk a roma közösségek elleni emberi jogi visszaélések kezelésére, szót kell emelniük a rasszista támadások és a gyűlöletbeszéd ellen. Emellett konkrét intézkedéseket kell tenniük az olyan területeken megnyilvánuló diszkrimináció felszámolására, mint a lakhatás, az oktatás, az egészségügyi ellátás és a foglalkoztatás - áll az AI szerdai londoni felhívásában.

Az emberi jogi szervezet külön kitér a romák kényszer-kilakoltatására. Az állásfoglalás szerint a roma közösségeket gyakran megfelelő értesítés, előzetes konzultáció, és más lakáslehetőség felkínálása nélkül dobják ki addigi lakhelyeikről. Ennek következményeként a kényszer-kilakoltatottak sok esetben hajléktalanná válnak, vagy nyomorúságos lakás- és életkörülmények közé kerülnek.

Az Amnesty International Bulgáriát, Görögországot, Olaszországot, Romániát és Szerbiát nevezte meg azon országok között, amelyekben a szervezet romák kényszer-kilakoltatását dokumentálta.

Az AI megemlíti, hogy a romániai Csíkszereda központjából néhány éve száznál több romát költöztettek ki. Legtöbbjüket a város külterületén lerakott fémkonténerekben, egy szennyvízkezelő telep mögött helyezték el, azon a 300 méteres védőzónán belül, amelynek a szennyvíztelepet a román törvények szerint el kell választania a lakott területektől, a mérgező anyagok jelentette veszély miatt. Az áttelepített romák megpróbáltatásai hat éve tartanak - áll az ismertetésben.

A romániai romák kényszer-kilakoltatásáról az Amnesty International már januárban külön 12 oldalas tanulmányt tett közzé, amelyben felszólította a román hatóságokat, hogy haladéktalanul kezdjék meg az évek óta ilyen veszélyes körülmények között élők elköltöztetését ezekről a helyekről.

A szerdai londoni felhívás szerint a roma emberek európai állampolgárok, és nem lehetséges, hogy a XXI. századi Európában másodosztályú polgárok éljenek.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×