INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Állandó veszélyben élnek az újvidéki polgárok

Infostart / InfoRádió
Önálló vajdasági rendőrparancsnokságot létesítene a helyi szociáldemokrata liga pártja. Kezdeményezésük oka, hogy bár Újvidék volt a valamikori Jugoszlávia egyik legbiztonságosabb városa, mára állandó veszélyben élnek itt a polgárok.

Nem kevesebb, mint öt embert gyilkoltak meg március utolsó hétvégéjén, csak Újvidéken. Több postát kiraboltak, az éjszakai szórakozóhelyeken pedig verekedések és leszámolások törték meg a nyugalmat.

Azonban gyakran büntetlenek maradna a kéhai Jugoszlávia egyik legnyugodtabb városának rendzavarói, ugyanúgy, mint az újfasiszta akciók résztvevői is.

Az áldatlan állapotok orvoslására új törvény bevezetését javasolja a tartományi parlament közbiztonsági bizottságánál Nenad Canak, a vajdasági Szociáldemokrata Liga elnöke. A jogszabály egyebek mellett szabályozná az őrző-védő szolgálatok működését.

E cégek alkalmazottai között ugyanis köztudottan bűnözők és drogdílerek is vannak. Általában az ilyen kidobóemberek döntik el, hogy az adott klubba kik léphetnek be, ez pedig sokszor oka a konfliktusoknak.

Arra figyelmeztet a vajdasági párt, hogy Újvidéken manapság életveszélyes az utcán sétálni az egyszerű polgárnak, és ezért a közbiztonsági szolgálat a felelős. A Belgrádból irányított rendőrség beavatkozása pedig igencsak körülményes.

A vajdaságiak biztonságuk érdekében azt kezdeményezik, hogy kapjanak önálló rendőrparancsnokságot. Erről a tartományi kormányzó, a köztársasági és városi illetékesek között már megkezdődtek a tárgyalások.

Hanganyag: Nagy Nándor


A címlapról ajánljuk