eur:
393.85
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Obama szűkíti az atomfegyver használatának körét

Az amerikai elnök hétfőn közölte: átalakítja az Egyesült Államok nukleáris stratégiáját, jelentősen leszűkíti az atomfegyver használatának lehetséges körét.

Barack Obama a The New York Times című lapnak kifejtette: az Egyesült Államok kötelezni fogja magát arra, hogy nem vet be atomfegyvert nem atomhatalom országgal szemben, ha az betartja az atomsorompó szerződést vagy az atomfegyverek elterjedésének megakadályozásával kapcsolatos vállalásait.

Obama ugyanakkor leszögezte: az új amerikai stratégia nem vonatkozik azokra az országokra, például Iránra és Észak-Koreára, amelyek megsértették vagy elutasították az atomfegyverek terjedését gátló nemzetközi egyezményt.

"Megtartok minden eszközt, amely szükséges annak biztosításához, hogy az amerikai nép biztonságban legyen" - jelentette ki a napilap online változatában közölt interjúban.

Obama - aki ma jelenti be hivatalosan az új nukleáris stratégiát - kifejtette: politikája egy atomfegyverektől mentes világ megteremtése felé mutat. Hozzátette, ösztönzőket akar teremteni, hogy az országok lemondjanak nukleáris törekvéseikről.

Az új stratégia része, hogy az Egyesült Államok lemond minden új atomfegyver fejlesztéséről. Ezzel felülbírálta védelmi minisztere eredeti álláspontját.

Obama stratégiája élesen elüt elődei nukleáris politikájától, és egy olyan új kort tükröz, amelyben a gonosz szándékú államok és terrorista szervezetek nagyobb fenyegetést jelentenek az olyan hagyományos hatalmaknál, mint amilyen Oroszország vagy Kína.

Az Egyesült Államok ezzel megszünteti a hidegháború kezdete óta fenntartott szándékos bizonytalanságot az atomfegyver használatát illetően. Első ízben egyértelműen kötelezi magát, hogy nem használ ilyen fegyvert az atomsorompó szerződést betartó nem atomhatalom államok ellen, még akkor sem, ha azok biológiai vagy vegyi fegyverrel támadnának rá, esetleg bénító erejű kibertámadást hajtanának végre ellene. Obama érvelése szerint az ilyen támadásokat meg lehet előzni régi és új hagyományos fegyverek kombinációjával.

Az új stratégia ugyanakkor lehetővé teszi az atomfegyver bevetésétől való tartózkodás felülvizsgálatát és az atomcsapást egy biológiai fegyverrel történő támadásra válaszul, ha az ellenséges állam olyan mértékben fejlesztene vagy terjesztene el biofegyvereket, hogy Egyesült Államokat pusztító erejű csapás érhetné.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×