eur:
389.54
usd:
361.91
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

XVI. Benedek: Húsvét az emberiség valódi megmenekülése

Húsvét az emberiség valódi megmenekülése - fogalmazott XVI. Benedek pápa "Urbi et orbi" üzenetében. A szentatya arról beszélt, hogy ma is szüksége van az emberiségnek egy exodusra; nem felületes kiigazításokra, hanem lelki- és erkölcsi megtérésre.

"Daloljunk az Úrnak, mert fölséges és dicsőséges" - e szavakkal kezdte XVI. Benedek pápa "Urbi et orbi" üzenetét, majd hozzátette: Húsvét örömhírének átadásához a zsidók legrégebbi dicsőítő himnuszából idézett.

Arról beszélt, hogy Krisztus halálával megszabadította az embert a radikális szolgaságtól, és megnyitotta számára az utat az igazi ígéret földjére. Hozzátette: ez az exodus mindenekelőtt az ember bensőjében megy végbe, és az újjászületésben testesül meg.

Hangsúlyozta: a lelki értelemben vett exodus a teljes szabadulás alapelve, amely minden emberi dimenziót képes megújítani. A katolikus egyházfő úgy fogalmazott: a Húsvét az emberiség valódi megmenekülése, Krisztus föltámadása pedig egy új teremtés.

XVI. Benedek pápa arról beszélt, hogy "az egyház a kivonulás népe, mivel állhatatosan éli a Húsvét misztériumát, és sugározza erejét". Kiemelte: a mai korban is szüksége van az emberiségnek egy exodusra; nem felületes kiigazításokra, hanem lelki- és erkölcsi megtérésre. Csakis mélységes, lelkiismereti változtatásokkal léphet ki a súlyos krízisből - tette hozzá.

Üzenete végén a pápa arról beszélt, hogy kéri az Úrtól, hogy a Közel-Keleten, Krisztus földjén a háborúk helyét a béke vegye át. Majd a Latin-Amerikai és karibi térségben egyre súlyosbodó bűnözés megszüntetésének fontosságáról szólt, és megemlékezett a haiti és chilei katasztrófa áldozatairól, és az afrikai konfliktusok megoldásának fontosságáról beszélt.

Ezt követően Pakisztán és a terrorizmustól és társadalmi megkülönböztetésektől szenvedő országok számára kért megbékélést.

A katolikus egyházfő a feltámadás napján a Szent Péter téri szabadtéri ünnepi misén - a rossz idő ellenére - hatalmas tömeg előtt mondta el hagyományos húsvéti üzenetét és "Urbi et orbi" (a városhoz - Rómához - és a világhoz intézett) apostoli áldását. A pápa számos nyelven köszöntötte a híveket, magyarul a "Krisztus feltámadott, Alleluja" szavakkal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×