INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Szétesett a Timosenkót támogató ukrán kormánykoalíció

InfoRádió / MTI
Összeomlott kedden a Julija Timosenko ukrán miniszterelnök vezette kormánykoalíció, miután nem tudta bizonyítani, hogy még mindig többsége van a törvényhozásban - jelentette be Kijevben a parlament elnöke.

Bár Timosenko egyelőre hivatalban marad, Volodimir Litvin házelnök bejelentésével megkezdődhet egy új koalíció létrehozása a néhány héttel ezelőtti elnökválasztáson győzelmet arató Viktor Janukovicsnak, Timosenko ősellenségének a vezetésével.

Mint Litvin elmondta, a parlamenti frakcióvezetők előzőleg megtartott ülésén a koalíciós pártok nem tudtak a többség biztosításához elegendő képviselői aláírást bemutatni. "Ukrajna alkotmányával összhangban ... bejelentem, hogy a koalíció a parlamentben beszüntette tevékenységét" - mondta Litvin a plenáris ülésen.

A 450 fős ukrán parlamentnek szerdán bizalmi szavazást kell lebonyolítania a Timosenko-kormánnyal kapcsolatban, s ha ott Janukovics híveivel együtt szavaznak a koalíció melletti kiállást megtagadó képviselők, az oroszbarátnak nevezett elnök támogatói hozzáfoghatnak az új koalíció, majd az új kormány létrehozásának hosszúnak ígérkező alkufolyamatához. Előbbire 30, utóbbira 60 nap áll a frakciók rendelkezésére.

Ha nem járnak sikerrel, Janukovicsnak joga van új parlamenti választásokat kiírni, s mint kilátásba helyezte, élne is ezzel a lehetőséggel.

Ez utóbbi forgatókönyvtől azonban óva intenek az ukrajnai befektetők, akik szerint egy újabb választási kampány hónapokkal meghosszabbítaná a bizonytalanságot a súlyos gazdasági válságtól sújtott és külföldi hitelek megszerzéséért küzdő Ukrajnában.

Az ukrán sajtó ugyanakkor már februárban arról cikkezett, hogy koalícióra lépne egymással a Janukovics vezette Régiók Pártja (PR) és az elődje, Viktor Juscsenko vezette Mi Ukrajnánk - Népi Önvédelem (NU-NSZ) párttömörülés.

A címlapról ajánljuk