eur:
392.2
usd:
366.79
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Szétesett a Timosenkót támogató ukrán kormánykoalíció

Összeomlott kedden a Julija Timosenko ukrán miniszterelnök vezette kormánykoalíció, miután nem tudta bizonyítani, hogy még mindig többsége van a törvényhozásban - jelentette be Kijevben a parlament elnöke.

Bár Timosenko egyelőre hivatalban marad, Volodimir Litvin házelnök bejelentésével megkezdődhet egy új koalíció létrehozása a néhány héttel ezelőtti elnökválasztáson győzelmet arató Viktor Janukovicsnak, Timosenko ősellenségének a vezetésével.

Mint Litvin elmondta, a parlamenti frakcióvezetők előzőleg megtartott ülésén a koalíciós pártok nem tudtak a többség biztosításához elegendő képviselői aláírást bemutatni. "Ukrajna alkotmányával összhangban ... bejelentem, hogy a koalíció a parlamentben beszüntette tevékenységét" - mondta Litvin a plenáris ülésen.

A 450 fős ukrán parlamentnek szerdán bizalmi szavazást kell lebonyolítania a Timosenko-kormánnyal kapcsolatban, s ha ott Janukovics híveivel együtt szavaznak a koalíció melletti kiállást megtagadó képviselők, az oroszbarátnak nevezett elnök támogatói hozzáfoghatnak az új koalíció, majd az új kormány létrehozásának hosszúnak ígérkező alkufolyamatához. Előbbire 30, utóbbira 60 nap áll a frakciók rendelkezésére.

Ha nem járnak sikerrel, Janukovicsnak joga van új parlamenti választásokat kiírni, s mint kilátásba helyezte, élne is ezzel a lehetőséggel.

Ez utóbbi forgatókönyvtől azonban óva intenek az ukrajnai befektetők, akik szerint egy újabb választási kampány hónapokkal meghosszabbítaná a bizonytalanságot a súlyos gazdasági válságtól sújtott és külföldi hitelek megszerzéséért küzdő Ukrajnában.

Az ukrán sajtó ugyanakkor már februárban arról cikkezett, hogy koalícióra lépne egymással a Janukovics vezette Régiók Pártja (PR) és az elődje, Viktor Juscsenko vezette Mi Ukrajnánk - Népi Önvédelem (NU-NSZ) párttömörülés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×