eur:
397.18
usd:
356.58
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Janukovics: az orosz flotta Szevasztopolban maradhat

Ukrajna valószínűleg megengedi Oroszországnak, hogy 2017 után is a szevasztopoli kikötőben állomásoztassa fekete-tengeri flottáját - jelentette ki egy orosz tv-adónak adott szombati interjúban Viktor Janukovics.

Az ukrán elnökválasztás nyertese, aki szoros versenyben győzte le Julija Timosenko kormányfőt a múlt vasárnapi második fordulóban, arról is beszélt: szeretné föleleveníteni annak a közös földgázkonzorciumnak a tervét, amelynek megvalósulása esetén Moszkva bekapcsolódna az Ukrajnán áthaladó csővezetékek ellenőrzésébe.

"Vissza kell térnünk a baráti, stratégiai formához (az Oroszországhoz fűződő viszonyban)" - mondta az ukrán politikus a Veszti-24 orosz állami tv-nek. Hozzátette, nagyon fontos, hogy több kérdést egyszerre, "egy csomagban" tanulmányozzon a két fél.

Megfigyelők korábban rámutattak arra, a leendő ukrán elnök kénytelen lesz engedményeket tenni Moszkvának a fekete-tengeri flotta ügyében, ha el akarja érni az Ukrajnának szállított orosz földgáz árának csökkenését. Az árcsökkentésre szüksége lenne az orosz gáztól függő Ukrajnának, mert a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött hitelmegállapodás értelmében jelentősen vissza kell fognia a közkiadásokat.

Moszkva egyfajta garanciaként tekint az orosz flottának az ukrajnai Szevasztopolban való állomásoztatására; amíg ez az állapot fennmarad, Ukrajna bizonyosan nem csatlakozik a NATO-hoz - gondolják a Kreml urai.

Janukovics fölvetette a tv-interjúban, hogy Oroszország és az Európai Unió közösen üzemeltethetnék az ukrajnai csővezetékeket, növelve ezzel az energiaellátás biztonságát. Ha az EU és Moszkva konzorciumot hoznának létre, közösen ellenőrizhetnék és igazgathatnák a gázszállítást. Ezáltal el lehetne kerülni azokat az elmúlt években többször megismétlődött vitákat, amelyek következtében szüneteltek a gázszállítások Közép- és Nyugat-Európa felé - fejtette ki.

A hamarosan beiktatandó ukrán elnök azt is elmondta, igyekszik meggyőzni Moszkvát, hogy ne építse meg az Ukrajnát elkerülő gázvezetékeket, a Balti-tengeren át Németországba tartó Északi Áramlat és a Dél-Oroszországból a Fekete-tengeren és a Balkánon keresztül majd Olaszországig húzódó Déli Áramlat vezetéket.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×