eur:
390.98
usd:
366.91
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Csökken a szlovákiai magyarok száma

Folyamatosan csökken a szlovákiai magyarok száma. Becslések alapján nagy a valószínűsége annak, hogy a jövő évi népszámláláskor mintegy 30-50 ezer fővel lesz kevesebb magyar Szlovákiában, mint 2001-ben volt - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap.

Az újság emlékeztet: a szlovákiai magyarok számáról az utolsó pontos adatok kilenc évvel ezelőttiek, a 2001-es népszámlálás alapján 520 ezer magyar nemzetiségű lakosa volt az országnak. A magyarok aránya 1991 és 2001 között mintegy 47 ezer fővel csökkent, miközben az összlakosság több mint 100 ezerrel nőtt.

Gyurgyík László szociológus szerint hasonló csökkenést hoz a magyarok körében a jövőre esedékes újabb népszámlálás, még annak ellenére is, hogy az összlakosság száma várhatóan újra nőni fog a 2001-es adatokhoz képest.

"A 2001-es népszámlálás után ugyan volt néhány év, amikor a természetes népszaporulat is csökkent, de 2004-2005-től, ugyan nagyon kis mértékben, de több gyermek születik, mint ahányan meghalnak" - mondta a lapnak Gyurgyík. A teljes népszaporulat a legrosszabb években sem volt negatív, de akkor is csak a bevándorlás hatására.

A szociológus szerint a szlovákiai magyarság számának alakulására az asszimiláció van a legnagyobb hatással, de természetes népességcsökkenés is megfigyelhető.

"A magyar lakosság két-három évvel idősebb, mint az országos átlag, ebből is következik, hogy kevesebb gyerek születik, mint ahányan meghalnak" - állítja Gyurgyík.

Szerinte a természetes fogyás mintegy húszezer főre tehető 2001 óta. Az asszimiláció hatása ennél nagyobb is lehet, így szerinte a jövő évi népszámlálás során várhatóan mindössze 470-490 ezren vallják majd magukat magyarnak Szlovákiában.

Úgy véli, a szlovákiai magyarság számának alakulását nem befolyásolná jelentősebben, ha Magyarország bevezetné a kettős állampolgárságot, mivel Szlovákia uniós csatlakozása óta már semmi sem korlátozza a kivándorlást Magyarországra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×