eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Svájc befogadott egy üzbég rabot Guantánamóról

Svájcba szállítottak egy üzbég rabot a bezárásra ítélt guantánamói börtöntáborból - közölte a svájci és az amerikai kormány.

A férfi a tájékoztatás szerint "január hónapban" érkezett meg a Kuba szigeti öbölben lévő amerikai haditengerészeti támaszponton létesített börtöntáborból, és Genf kantonban telepítették le.

A közlés szerint Svájc "emberbaráti megfontolásból" döntött a volt rab befogadása mellett, illetve azért, hogy hozzájáruljon a guantánamói tábor körüli gondok megoldásához. Az alpesi országban közölték: Washington biztosította a svájci hatóságokat arról, hogy a befogadott nem jelent veszélyt. "Az az amerikai gyanú, amely szerint az illető terrorista körökkel tart kapcsolatot, soha nem öltött konkrét formát", és már 2005-ben szabadon bocsáthatónak nyilvánították - közölték a svájci hatóságok.

Az üzbég férfi írásban megerősítette, hogy "soha nem vett részt terrorcselekményben, és nem áll szándékában hasonló jogellenes cselekményt elkövetni a jövőben". Megfogadta emellett, hogy "tiszteletben tartja a svájci törvényeket, megtanulja annak a területnek a nyelvét, amely befogadta", és beilleszkedik.

Az üzbég férfi ügyénél nagyobb port vert föl annak a szintén Guantánamón raboskodó ujgur testvérpárnak az esete, akiket Svájc szintén befogadna, Kína ugyanis tiltakozott ez ellen. Peking szerint "a kínai állampolgárságú feltételezett terroristákat Kínába kell hazaszállítani, függetlenül a nemzetiségi hovatartozásuktól", és svájci befogadásuk "veszélyeztetheti" az alpesi ország és Kína viszonyát.

Az üzbég fogoly volt a legutóbbi azoknak a raboknak a sorában, akiket elszállítottak Guantánamóról, miután Barack Obama amerikai elnök elrendelte a tábor bezárását. Jelenleg 192 embert tartanak fogva a 2002 óta működő létesítményben, amelyet rengeteg bírálat ért jogvédő csoportok és külföldi kormányok részéről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×