INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Kanadai vízumkényszer a választások után?

InfoRádió / MTI
Ismét a Magyarországgal szembeni kanadai vízumkényszer esetleges újbóli bevezetéséről ír a kanadai sajtó, ezúttal a Torontóban szerkesztett Globe and Mail internetes kiadása, amely azt is tudni véli, hogy az ottawai kormány, ha elszánja rá magát, ezt az intézkedést majd csak a magyarországi parlamenti választások után rendelné el.

A cikk az egyik romaellenes támadásról elhíresült Tatárszentgyörgyön készült riporttal indul és zárul. Megjegyzi, hogy a romaellenes támadások az ősszel "megritkultak", de sokan attól félnek, hogy az áprilisi választások után ismét kiújulnak.

A szerző, Doug Saunders megszólaltatja a tatárszentgyörgyi Csorba Erzsébetet, akinek meggyilkolták férjét és gyermekét. Mint a Globe and Mail írja, az asszony Magyarországon akar maradni, "dacolva a szélsőjobboldali Magyar Gárda milíciával, amely feltehetően a gyilkosságokat elkövette".

Szomszédjai közül sokan azonban egy másik, egyre népszerűbb módszert fontolgatnak: elmenekülni külföldre, ami nagyon gyakran Kanadát jelenti. Ez mély aggodalmat keltett Ottawában, ahol a tisztségviselők azt mondják: valószínűleg vízumkorlátozást vezetnek be az idén Magyarországgal szemben.

Magyarországról érkezik az észak-amerikai országba a harmadik legtöbb menedékkérő. Stephen Harper kormánya valószínűleg elő fogja írni a magyar állampolgárok számára, hogy a budapesti konzulátuson kérvényezzenek beutazási vízumot.

Miután a vízumkérelem drága, várható, hogy az intézkedés ellen tiltakozni fog a jelentős lélekszámú kanadai magyar közösség sok tagja - olvasható a cikkben.

A kanadai kormánynak hivatalosan nincsenek ilyen tervei, de tisztségviselők azt mondják, a korlátozásokat feltehetőleg bevezetik az áprilisi, magyarországi választások után, és azért nem előtte, hogy ne adjanak muníciót a romaellenes szélsőséges pártoknak - olvasható a lap internetes kiadásában.

A korlátozások hasonlóak lesznek azokhoz, amelyeket Csehország és Mexikó ellen vezettek be tavaly nyáron. Csehország ügyében ugyancsak a roma menedékkérők megállítása volt a cél.

A lapnak a kanadai állampolgársági és bevándorlási hivatal által megadott adatai szerint 2008-ban, vagyis abban az évben, amikor a magyarok először utazhattak vízum nélkül Kanadába, 285 magyar állampolgár kért menedékjogot. Már a romák elleni gyilkosságsorozat kezdete után, tehát tavaly, de nem is az egész évet számítva, hanem csak szeptemberig csaknem megötszöröződött, 1353-ra nőtt a menedékkérők száma, és a legutóbbi négy hónapban valószínűleg még több volt.

A kanadai hatóságok tavaly minden kérelmet elutasítottak, mondván, hogy magyar állampolgárok bárhol szabadon letelepedhetnek az Európai Unióban.

A címlapról ajánljuk