eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Összehangolt tálib támadás fontos kabuli épületek ellen

Az afganisztáni tálibok húsz fegyverese összehangolt támadást indított hétfőn fontos kabuli épületek, közöttük kormányhivatalok ellen. Ezt maguk a lázadók közölték egy honlapon.

Rohamukat rakétacsapások és egyéb robbanások előzték meg a belvárosban. Az afgán biztonsági erők felvették velük a harcot, a helyi NATO-erők pedig közölték, hogy az afgán katonák, rendőrök segítségére sietnek.

A támadók robbanómellényt viselnek. Közülük legalább egy már fölrobbantotta magát az elnöki palota közelében. Két tálib behatolt egy áruházba, és ott vív tűzpárbajt biztonságiakkal - mondta egy meg nem nevezett kormánytisztviselő.

Közben újabb hatalmas robbanás történt hétfő délelőtt az afgán fővárosban, miközben már mintegy másfél órája tartott a tűzpárbaj tálib fegyveresek és az afgán biztonsági erők, illetve a velük szövetséges NATO-erők között - jelentették újságírók a helyszínről.

A tálibok közleménye szerint mintegy húsz fegyveresük indított támadást kormányzati épületek, köztük az elnöki palota ellen. Az afgán biztonsági erők azt állítják, a támadók legalább harmincan voltak kezdetben, és hármat már lelőttek közülük. Több támadón robbanómellény van - tették hozzá.

A hatalmas robbanásról egyelőre nem tudni, hogy milyen eredetű, viszont az egyik afgán tévé mutatta azt a bevásárlóközpontot, amelyet a tálibok szintén megtámadtak, és a képek tanúsága szerint az épület lángokban áll.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×