eur:
394.12
usd:
365.76
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

"Lőttek ránk, mint a kutyákra, a buszsofőr meghalt" - mondja a világhírű futballista

Gyászol és kétségek között a futballvilág: két nappal az Afrikai Nemzetek Kupája rajtja előtt Angolában fegyveresek támadtak a togói csapat buszára. A sofőr meghalt, két futballista, köztük a román élvonalban szereplő FC Vaslui védője, Serge Akakpo súlyosan megsérült, lövést kapott. Emmanuel Adebayor, a csapat első számú csillaga, a Manchester City csatára az ülések alá kucorodva sértetlenül megúszta az incidenst. Õ és társai azonban fontolgatják, azonnal elhagyják Angolát, s visszalépnek a tornától. Az európai klubok közül néhány a FIFA-hoz fordul, tudakolva, biztonságban vannak-e játékosai. Közben a világ aggódik: kihatással lehet-e az eset az alig fél év múlva kezdődő, dél-afrikai világbajnokságra? S egyáltalán: mire számíthatunk ott?

A togói válogatott buszát felfegyverzett lázadók támadták meg a kongói határhoz közel. Két játékos, Serge Akakpo, valamint a GSI Pontivy kapusa, Kodjovi Obilalé megsérült, csakúgy mint az edzői stáb egyik tagja, egy orvos és egy, a csapatot kísérő újságíró. A buszsofőr meghalt.

"Én jól vagyok, de néhány játékostársam nem ilyen szerencsés - mondta a Radio Monte-Carlónak Thomas Dossevi, az FC Nantes a legutóbbi világbajnokságon is szerepelt csatára. - Még a kórházban vagyunk. Úgy támadtak és lőttek ránk, mint a kutyákra. Húsz percen keresztül az ülések alá bújva reszkettünk. Lőttek a buszra, illetve ránk, noha két rendőrségi busz kísért minket. Két játékos, s a stáb néhány tagja megsérült."

Dossevi azt mondta, az eset alig öt perccel azután történt, hogy átjutottak a kongói-angolai határon. Előről és hátulról is rendőrségi busz biztosította az útjukat, de a fegyveresek így is rájuk törtek.

"Mindannyian megpróbáltuk a platóra vetni magunkat a buszon, de néhányan nem voltak olyan szerencsések, hogy elkerüljék a golyózáport. Két játékostársamat meglőtték, sok vért veszítettek, de szerencsére nincsenek életveszélyben. A rendőrök visszalőttek a támadókra, de így is 15-20 percen keresztül tartott az egész. Már túl vagyunk fizikailag az egészen, de még mindig nehéz feldolgozni. Amikor leszálltunk a buszról, sírtunk, imádkoztunk, s azt kérdeztük, miért éppen minket ért a támadás."

Hasonlóan nyilatkozott a legismertebb togói játékos, Emmanuel Adebayor is. "Ade" hozzátette: néhányan halottakat láttak maguk körül, neki is élete egyik legszörnyűbb élménye volt a támadás. Megérti, ha akad, aki nem akar futballozni ilyen előzmények után.

A támadás péntek délután 3 óra 15 perckor történt, valóban csak percekkel azt követően, hogy a togói küldöttség Cabinda közelében átlépte a határt. Cabinda valójában egy Angolához tartozó enklave, a Kongói Demokratikus Köztársaság és Kongó között. A tartomány és a székhely neve is ugyanaz. Cabinda a vasárnap kezdődő Afrikai Nemzetek Kupája négy helyszínének egyike.

Az olajban rendkívül gazdag Cabinda ügyeiért felelős angolai miniszter, Antonio Bento szerint, bár korábban a területen többször is hajtott végre akciókat a FLEC (Frente para a Libertação do Enclave de Cabinda, azaz a Cabinda enklave felszabadításáért alakult front ) nevű szeparatista csoport, ezúttal nem e szervezet áll a támadás mögött. "A FLEC nem létezik többé, ezek nem csoporthoz tartozó, egyéni elkövetők voltak, akik bajt akartak okozni Angolának és a tornának" - mondta. A FLEC ellenben magára vállalta a támadást.

A FIFA közleményt adott ki, amelyben megrendülését tudatta. Egyszersmind közölte, hogy felvette a kapcsolatot az Afrikai Labdarúgó-szövetséggel, s annak elnökével, Issa Hayatou-val a helyzet tisztázása végett. Több, a tornára nevezett játékost alkalmazásában tudó európai klub, így a Chelsea a FIFA-hoz fordult, hogy garanciákat kapjon játékosai biztonságára.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×