INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Húszmilliárd dolláros atomerőmű épül az Egyesült Arab Emírségekben

InfoRádió / MTI
Húszmilliárd dolláros atomerőmű épül a világ harmadik legnagyobb kőolajexportőrének számító Egyesült Arab Emírségekben, ahol az egyre növekedő energiaigényt már nem lehet olajjal fedezni.

A Perzsa-öböl térségének eddigi legnagyobb szabású energetikai beruházását a Korea Electric Power Corporation (KEPCO) végzi el. A dél-koreai konzorcium egyebek között a General Electric amerikai és Areva francia óriáscéget utasította maga mögé a tenderen.

"A projekt a koreai gazdaságtörténetben is egyedülálló" - mondta Ri Mjong Bak köztársasági elnök, akinek az arab országban vasárnap tett hivatalos látogatásán jelentették be a pályázat eredményét.

Az erőmű reaktorainak teljesítménye egyenként 1400 megawatt (összehasonlításképpen: a paksi atomerőmű teljesítménye reaktoronként 440 megawatt). Az első blokk 2017-re készül el, és 2020-ig további három kezdi meg a termelést.

A hivatalos indoklás szerint a dél-koreai pályázó főként a biztonsági megoldások révén nyerte meg az atomerőmű-tendert. Ágazati szakértők szerint ugyanakkor rámutatnak, hogy a KEPCO 16 milliárd dollárral olcsóbban vállalta a munkát, mint a fő rivális francia társaság.

Az előrejelzések alapján az Egyesült Arab Emírségekben 2020-ig a jelenlegi évi 15 ezer megawattról 40 ezer megawattra növekszik az energiaigény, amelyet már most sem lehet pusztán kőolajjal fedezni, így a világ harmadik legnagyobb olajexportőre földgázimportra szorul.

Az erőmű működtetéséhez szükséges dúsított uránt a nemzetközi piacon kívánják beszerezni. Ezzel összefüggésben az arab ország idén májusban megállapodást kötött az Egyesült Államokkal arról, hogy nem fejleszt atomfegyvert.

Szakértők szerint a dubaji adósságválság nem hátráltatja majd a beruházást. Az emírség - amely nagyjából 80 milliárd dollár adósságot halmozott fel - várhatóan egyenesbe jön, mire beindul az energetikai megaprojekt. "A dubaji vihar addigra lecsendesedik" - mondta John Sfakianakis, a szaúd-arábiai központú Banque Saudi Fransi-Credit Agricole vezető közgazdásza.

A címlapról ajánljuk