INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Továbbra sincs megegyezés Koppenhágában

InfoRádió / MTI
Koppenhágában az ENSZ-klímakonferencia plenáris ülésének jóváhagyására vár az a megállapodás-tervezet, amelyet késő este fogadtak el az amerikai, a brazil és a dél-afrikai elnök, valamint a kínai és az indiai miniszterelnök megbeszélésén.

A hajnalig tartó egyeztetésen számos ország delegációja jelezte, hogy ebben a formájában nem hagyja jóvá a dokumentumot.

A szöveg nem határozna meg kibocsátás-csökkentési konkrétumokat az országok számára, hanem a konkrét számokról 2010 januárjáig kellene nyilatkoznia az egyes államoknak.

A dokumentum 2 Celsius-fokban maximálná a globális felmelegedés mértékét az ipari forradalom előtti szinthez képest, és tartalmazná azt is, hogy 2020-tól évente 100 milliárd dollárral támogatnák a fejlődő országok klímavédelmi erőfeszítéseit.

Ezenkívül a fejlődő országok összesen 30 milliárd dollár értékű támogatást kapnának 2010-2012 között az iparosodott államoktól. A tartalmazná a klímavédelmi programok ellenőrzését is.

Nicolas Sarkozy francia elnök bejelentette, hogy májusban Bonnban újabb klímatárgyalásokat tartanak, hogy előkészítsék a 2010 végére, Mexikóba tervezett következő nemzetközi klímakonferenciát.

A címlapról ajánljuk