eur:
394.35
usd:
371.6
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor

Izrael kész újraindítani a béketárgyalásokat Szíriával

Izrael kész bármikor, s minden előfeltétel nélkül újraindítani a béketárgyalásokat Szíriával - közölték egybehangzó izraeli és francia források, miután Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdán Párizsban megbeszélést folytatott Nicolas Sarkozy francia elnökkel.

Egy magas rangú izraeli tisztségviselő szerint Netanjahu közölte Sarkozyvel: ő maga kész bármikor és bárhol találkozni Bassár el-Aszad szír államfővel a béketárgyalások újraindítására, méghozzá minden előfeltétel nélkül. A közlést egy francia forrás is megerősítette.

Nicolas Sarkozy szeretne nagyobb szerepet juttatni Franciaországnak a közel-keleti béke-erőfeszítésekben. E politikába illeszkedik az, hogy most megbeszélést folytatott Netanjahuval (aki washingtoni látogatása, Barack Obama amerikai elnökkel folytatott tárgyalása után, hazafelé tartva szakította meg útját Párizsban), s hogy pénteken Bassár el-Aszadot is fogadja majd.

Izrael és Szíria hivatalosan 1948 óta hadiállapotban áll egymással, de időközben több tűzszüneti egyezmény is született a két ország között. 2008 májusában az izraeliek és a szírek török közvetítéssel béketárgyalásokat kezdtek, de a zsidó állam tavaly decemberben indított gázai hadművelete miatt ez a folyamat megszakadt. Ugyanakkor az elmúlt hetekben mindkét oldalról olyan jelzések érkeztek, hogy készek a tárgyalások újraindítására.

A megegyezés mindenesetre szakértők szerint nem lesz könnyű: a szírek továbbra is azt sürgetik, hogy a béke fejében Izrael teljes egészében adja vissza az általa 1967-ben elfoglalt, s 1981-ben annektált, stratégiai fontosságú Golán-fennsíkot.

Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×