eur:
402.08
usd:
366.27
bux:
73886.48
2024. október 7. hétfő Amália

Irán bizottságot állítana fel

Irán szakértői bizottság létrehozását javasolja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek, hogy megvizsgálhassák az iráni uránium dúsításáról és cseréjéről szóló nemzetközi ajánlatot. Erről Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter számolt be.

Az amerikai-orosz-francia ajánlat lényege az, hogy Irán alacsonyan dúsított uránkészletének háromnegyedét Oroszországba szállítanák, és az energiatermeléshez szükséges szintre dúsítanák. Az így nyert alapanyagból ezután Franciaországban gyártanának kutatóreaktorban felhasználható fűtőelemeket, amelyekből Teherán orvosi izotópot állíthatna elő.

A megállapodás révén Irán alacsony, 5 százalékos dúsítású urániumkészlete olyan szintre apadna, amely már nem elegendő egy atomtöltet előállításához szükséges, 90 százalékosra dúsított uránium előállításához. Befolyásos iráni törvényhozók szombaton még elutasították a nemzetközi ajánlatot, ezért a külügyminiszter mostani bejelentését a teheráni álláspont enyhüléseként lehet értelmezni.

Címlapról ajánljuk
Béres András óbudai alpolgármester: normális kerékvágásban elindulhat a munka

Béres András óbudai alpolgármester: normális kerékvágásban elindulhat a munka

Kiss László Óbuda-Békásmegyer megválasztott, de letartóztatásban lévő polgármestere távollétében alakult meg a III. kerület képviselő-testülete. A polgármester távollétében letette hivatali esküjét. Az ellenzék továbbra is a testület feloszlatását, a polgármester lemondását és új választás kiírását követeli.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×