eur:
399.36
usd:
363.81
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány

Öt MSZP-s biztosjelölt Bajnai Gordon előtt

Öt személyt ajánl a kormányfő figyelmébe az MSZP elnöksége, azt remélve, hogy Bajnai Gordon közülük választja majd ki, hogy ki legyen az Európai Bizottság magyar tagja. Van köztük volt miniszter, jelenlegi államtitkár, európai parlamenti képviselő, közgazdász és a mostani biztos is. Közben formálódik már az új Barroso-bizottság, ugyanis egyre több ország nevezi meg a jelöltjét.

Sorrendben Veres János volt pénzügyminisztert, Herczog Edit európai parlamenti képviselőt, Andor László közgazdászt, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank igazgatósági tagját, Kovács László jelenlegi EU-biztost és Vadai Ágnes honvédelmi államtitkárt javasolja az MSZP országos elnöksége az Európai Bizottság magyar tagjának.

A majdani biztosról a napokban dönt a miniszterelnök, de Bajnai Gordon vélhetően az öt személy közül választja majd ki a jelöltet.

Információink szerint a kormányfő nem preferálja Veres Jánost, elsősorban a hiányos nyelvtudása miatt. Herczog Editről úgy tudjuk, hogy Szekeres Imre elnökhelyettes lobbizik érte, állítólag miatta kerülhetett az EP-lista második helyére is.

Andor László esetleges jelöléséről elsőként az InfoRádió számolt be. Értesüléseink szerint ő elfogadható lenne Bajnai Gordonnak is, főként a nemzetközi tapasztalata miatt, és azért is, mert pártpolitikai szempontból nehezebben támadható.

Időközben már formálódik a Barroso-bizottság. Eddig tíz ország jelentette be, hogy kit delegál az új testületbe, amelynek elnökévé már szeptemberben megválasztotta az Európai Parlament José Manuel Barrosót.

A tízből hét ország a jelenlegi biztosát küldené újra Brüsszelbe. Bulgária viszont Rumiana Jeleva külügyminisztert, Lengyelország Janusz Levandowski EP-képviselőt, Románia pedig Dacian Ciolos volt agrárminisztert jelöli.

Vannak országok, például Ciprus, Málta, Nagy-Britannia, Olaszország, Spanyolország és Szlovákia, ahol feltehetőleg a mostani biztost delegálják újra, de például Ausztriában, Csehországban, Dániában, Görögországban, Hollandiában, Németországban és Svédországban még sejteni sem nagyon lehet, hogy ki lesz a befutó.

A jelölések ebben a helyzetben önmagukban nem sokat jelentenek, a svéd soros elnökség ugyanis kivár, és addig nem kezdi meg az egyeztetéseket az új bizottságról, amíg pont nem került a lisszaboni szerződés ügyére. Már csak Csehország nem ratifikálta a dokumentumot, az államfő ugyanis új feltételeket támasztott.

A lisszaboni szerződés sorsa azért fontos a bizottság szempontjából, mert ha nem lép életbe az új dokumentum, akkor a nizzai szerződés szerint folyik tovább a jogalkotás, ez esetben viszont csökkenteni kell a biztosok számát, tehát valamelyik ország elvesztheti a pozícióját a bizottságban.

A legtöbben most úgy számolnak, bár ez a legoptimistább forgatókönyv, hogy a hónap végi állam- és kormányfői csúcsra összeáll a névsor, így decemberben már megkezdheti a munkát az új bizottság.

A magyar jelöléssel kapcsolatban sokan emlegetik, hogy ha egy neves szakértőt küld Budapest a bizottságba, akkor erős tárcát kaphat. Iván Gábor EU szakállamtitkár korábban az InfoRádiónak azt mondta, Magyarország olyan portfóliót szeretne, amely mögött valamilyen közösségi politika van: tehát a kereskedelmit, a közlekedésit, a mezőgazdaságit, vagy a regionális fejlesztésit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×