eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Botránykő lett a francia miniszter a szexturizmusról írott könyve

A szexuális turizmusról négy évvel ezelőtt megjelent regénye miatt magyarázatot várnak a francia politikusok a homoszexualitását nyíltan vállaló kulturális minisztertől. Frédéric Mitterrand azután került a támadások kereszttűzébe, hogy elsőként fejezte ki felháborodását a liliomtiprással vádolt Roman Polanski letartóztatása miatt. A miniszter csütörtök este elítélte a szexuális turizmust és jelezte: nem mond le a támadások miatt.

"Törvényi szinten senki nem vádolja Frédéric Mitterrand-t, kizárólag a személyes és erkölcsi magatartását hányják szemére, erre neki magyarázatot kell adnia. És úgy gondolom, másképpen kell válaszolnia, mint egyszerű felháborodással" - jelentette ki egy rádióinterjúban Xavier Darcos. A munkaügyi miniszter ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az ellenzék csak azóta emlékezik arra, hogy mit írt Mitterrand, amióta kormánytag lett.

A köztársasági elnök egyik legfőbb tanácsadója méltatlannak minősítette a miniszter körüli polémiát és kizárta annak lehetőségét, hogy Mitterrand kilép a kormányból: "Nem is értem, hogy egy ilyen későn (a könyv megjelenése után négy évvel) fellángoló patetikus vitából miért kellene ilyen radikális következtetéseket levonni". A tanácsadó szerint semmilyen tényt nem lehet a miniszter szemére hányni, csak azt, hogy írt egy könyvet.

Mitterrand a TF1 kereskedelmi televízió esti híradójában kijelentette: könyve nem a szexuális turizmus, és nem is a pedofília dicsérete, valamint óva intett mindenkit a homoszexualitás és a pedofília összekeverésétől.

"Elítélem a szexuális turizmust, ami szégyen és elítélem a pedofíliát is, amelyben soha semmilyen módon nem vettem részt" - hangoztatta a miniszter. Könyve vitatott részei kapcsán elmondta: lehet, hogy tévedés volt a szexuális turizmusról írnia, de nem érzi, hogy bűnt vagy hibát követett volna el.

Megerősítette, hogy "soha" nem állt szándékában lemondani, és azt is elárulta, hogy reggel fogadta Nicolas Sarkozy államfő, aki bizalmáról biztosította.

Az egykori szocialista köztársasági elnök, Francois Mitterrand író-filmrendező-műsorvezető unokaöccsének a thaiföldi prostituáltakkal folytatott viszonyáról szóló La Mauvaise vie (A rossz élet) című önéletrajzi ihletésű regényét 2005-ös megjelenésekor a kritika nagyon jól fogadta. A szaklapok méltatták a mű irodalmi kvalitásait, de nem foglalkoztak azzal a kérdéssel, hogy az egyes szám első személyben elmesélt történet fiktív vagy pedig valóban megtörtént eseményeket dolgoz-e fel.

Az ismert tévés személyiség miniszterré történő kinevezésekor tavaly nyáron Nicolas Sarkozy államfő a Le Nouvel Observateur című hetilapnak úgy nyilatkozott, hogy olvasta a könyvet, amelyet "bátornak és tehetségesnek" tart.

A polémiát a France 2 közszolgálati televízió hétfő esti adásában a szélsőjobboldali Nemzeti Front alelnöke, Marine Le Pen indította el. A szexuális bűnözésről rendezett vitában Polanski letartóztatása és az arra adott francia hivatalos reagálások kapcsán a szélsőjobboldali politikus részleteket olvasott fel a regényből, amelyben a kulturális miniszter thaiföldi útja során "fiatal fiúkkal" folytatott szexuális kalandjairól számolt be. (A regényben prostitúcióból élő diákokról és nem gyerekről esik szó).

Marine Le Pen a miniszter lemondását követelte és ennek érdekében petíciót kezdeményezett, valamint arra emlékeztette Nicolas Sarkozy államfőt, hogy Mitterrand műve "az egész kormányon letörölhetetlen foltot ejtett".

Két nappal később több befolyásos ellenzéki szocialista képviselő is támadást indított a miniszter ellen és magyarázatot követeltek a regényben leírtakra.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×