eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Szájer: Politikai kulturálatlanság, ha az ellenzék nélkül dönt a kormány

Az MSZP parlamenti frakcióvezetője szerint egyelőre semmilyen szocialista párti fórumon és a kormányon belül sem született döntés arról, kit jelölnek az Európai Bizottság magyar tagjának. Szájer József, az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának alelnöke az InfoRádiónak azt mondta: politikai kulturálatlanság lenne, ha fél évvel a választások előtt a kormányzat az ellenzék egyetértése nélkül jelölne biztost.

Semmilyen MSZP-s fórum és a kormány sem döntött még arról, kit jelöljenek az Európai Bizottság magyar tagjának - mondta az InfoRádiónak a párt parlamenti frakcióvezetője. Mesterházy Attila közölte: ő is csak a sajtóban találkozott az InfoRádió azon értesülésével, amely szerint a kabinet választottja Andor László, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank igazgatóságának tagja, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök tanácsadója lesz.

A kormány és az MSZP között a lehetséges jelölt személyéről még nem volt egyeztetés, a jelöltállítás menetrendjéről és szempontjairól azonban igen - tette hozzá a szocialista politikus. Mesterházy Attila szerint ez azért is lényeges, mert fontos kérdés, hogy a magyar biztos milyen terület felügyeletét kapja majd meg.

A korábbi hírek szerint a lehetséges jelöltek között volt a jelenlegi adóügyi biztos, Kovács László, Herczog Edit EP-képviselő és Veres János volt pénzügyminiszter. Ezzel kapcsolatban a frakcióvezető azt mondta: személyi kérdésekről nem kíván nyilatkozni.

Politikai kulturálatlanság lenne

Mire az új uniós biztos megkezdi munkáját, a jelenlegi kormány mandátuma lejár, ezért politikailag elfogadhatatlan, hogy a kabinet olyasvalakit jelöljön a posztra, akinek személyével az ellenzék nem ért egyet - mondta az InfoRádiónak az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának alelnöke.

Szájer József hozzátette: az Európai Parlament és az Európai Bizottság együtt dönt a biztosjelöltek elfogadásáról. Ezt megelőzően az EP vizsgálja, hogy a jelöltek megfelelnek-e az adott tisztség betöltéséhez szükséges követelményeknek, értenek-e az adott területhez, eléggé felkészültek-e.

A testület a politikai megfelelőséget ugyanakkor nem vizsgálhatja, az az egyes tagállamok ügye. Vagyis a magyar kormánynak kell olyan jelöltet állítania, aki elfogadható az ellenzék és a szélesebb értelemben vett magyar politikai közvélemény számára is - fűzte hozzá a fideszes politikus.

A kormány nem hívhatja vissza a már megválasztott biztost, az csak lemondhat - magyarázta Szájer József, megjegyezve: az persze előfordulhat, hogy az EP bizalmatlansági indítványt kezdeményez a bizottság ellen, de egy-egy személy lecserélésére nincs mód.Az egyes jelölteket leváltani akaratukon kívül csak akkor lehet, ha valamilyen egészségi vagy mentális probléma miatt nem képesek ellátni feladatukat.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×