eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A modern cseh állam történetének legnépesebb miséje volt XVI. Benedeké

Egész Európának emlékeznie kell keresztény hagyományára - mondta a csehországi Brnóban XVI. Benedek pápa. Ezzel részben arra utalt, hogy a kontinensre egyre több más kultúrájú és vallású bevándorló érkezik. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a technológiai haladás nem biztosítja a társadalom erkölcsi jólétét.

 XVI. Benedek pápa egy reptér közelében fekvő mezőn beszélt 120 ezer ember előtt. A misére a szomszédos Lengyelországból, Szlovákiából, Ausztriából és Magyarországról is érkeztek zarándokok.

Az AP "erősen világi országnak" nevezte a Cseh Köztársaságot, ahol ennek ellenére ez volt a modern állam történetének legnépesebb miséje.

A STEM közvéleménykutató cég felmérése szerint a kommunista rendszer bukása után Csehországban még tovább csökkent a hívők száma. 1991-ben, még az ország fele mondta magát vallásosnak, most már csak egyharmada.

A pápa megjegyezte: a történelem bebizonyította, milyen abszurd dolgokhoz vezet, amikor az ember kizárja Istent választásaiból és tetteiből. A kereszténység története egyben Európa története - mondta. - A keresztény hagyomány formálta Európa fogalmait az igazságosságról, szabadságról, társadalmi felelősségről, kultúráról és jogról.

A katolikus egyház feje ugyanakkor nem említette az inkvizíciót, a vallási háborúkat és a vallási intoleranciát. Egy későbbi, prágai ökumenikus találkozón ugyanakkor beszélt a lázadó Husz Jánosról, akit a Reformáció előfutárának tekintettek és akit máglyán égettek el. Benedek pápa zsidó vezetőkkel is kezet fogott, de nem említette a Holokausztot. A II. Világháború során becslések szerint 80 ezer cseh zsidót öltek meg.

XVI. Benedek a máról beszélve megjegyezte: a technológiai fejlődés nem ad nagyobb erkölcsi tartást a társadalomnak. "Az embert meg kell szabadítani az anyagi elnyomástól, de ami mélyebb: meg kell szabadítani a gonosztól, ami a lelkére hat - fejtegette.

Az csehországi útján főleg angolul és olaszul beszélő XVI. Benedeknek ezt volt az első külföldi útja azóta, hogy júliusban egy esés során eltörte jobb csuklóját. Most azt mondta: végre ismét tud írni és tavaszra szeretne befejezni egy újabb könyvet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×