eur:
394.46
usd:
370.46
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A titkosrendőrséggel is kapcsolatban volt Rózsa Flores Eduardo

Beépülhetett a bolíviai titkosrendőrség Rózsa Flores Eduardo csoportjában a La Razón című lap szerint, amely keddi számában több fotót is közöl, amelyeken Rózsa egy rendőr századossal látható még 2007 januárjában.

A bolíviai La Razónhoz névtelen feladó juttatta el a 2007. január 7-vel datált, az érintettek elég közeli kapcsolatairól árulkodó három fotót, amelyeken Rózsa mellett egyértelműen felismerhető Wálter Andrade Sanjinés százados, aki akkor az UTARC, a bolíviai rendőrség taktikai válságkommandójának parancsnoka volt.

Rendőrségi források megerősítették a százados személyazonosságát, feltételezve, hogy a rendőrtiszt beépülhetett Rózsáékhoz, de nem zárták ki, hogy esetleg montázsról is szó lehet. A nyomozás vezetői azt korábban sem tagadták, hogy voltak rendőrök Rózsa csoportjában.

A képeken látható harmadik személy az az Ignacio Villa Vargas, - fedőnevén az Öreg (El Viejo) - akit a vád sokáig koronatanúként nevezett meg a vizsgálatok során, de aki azóta 180 fokos fordulatot tett, és ismeretlen helyről nyilatkozva legújabban azt állítja, hogy a Santa Cruz-i vállalkozók részvételéről szóló vallomását kínzással csikarták ki belőle, és azt, hogy külföldre menekült. Az Öreget jelenleg körözik a bolíviai hatóságok. Az ismeretlen feladó állítása szerint a titkosszolgálat birtokolta a most közölt képeket.

Róger Pinto ellenzéki szenátor a La Razónnak nyilatkozva kedden egyértelműen úgy foglalt állást, hogy Evo Morales elnök kormányzata befolyással volt a feszültség szítását célzó, Porvenirben 2008. szeptember 11-én történt vérontásra, amelyben a tüntető parasztok közül 18-an veszették életüket és harmincan eltűntek. Pinto szerint a kormányzat ugyancsak befolyásolta a Rózsa vezette állítólagos terrorista csoport szerveződését is.

Az, hogy Wálter Andrade százados és Rózsa együtt mosolyognak a bolíviaiakra a képekről egy évvel Rózsa kivégzésszerű megölése előtt, komoly bizonyíték és világossá teszi, hogy a kormány embereinek beépülésével késztette arra Rózsát, hogy Bolíviába jöjjön - állította a szenátor.

Marcelo Sosa, a Rózsa Flores ügyében Bolíviában folyó nyomozást felügyelő ügyész hétfőn fegyveres lázadással egészítette ki az eddigi vádakat, s közölte azt is, hogy e vád kapcsán először a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot fogja kihallgatni - jelentette honlapján az ABI bolíviai hírügynökség.

A terrorizmussal gyanúsított csoportot április 16-án kommandósakcióval számolták fel. A Santa Cruz-i Las Americas szállodában agyonlőtték a vezetőjüknek tartott, bolívia-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A magyar és román állampolgárságú Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot őrizetbe vették.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×