eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Befejező szakaszba ért az észak-koreai urándúsítás

Befejező szakaszába lépett az észak-koreai urándúsítási program - jelentette a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség. Az Egyesült Államok régóta gyanítja, hogy Észak-Korea titokban atomfegyvergyártás céljából urándúsítási programot folytat. Szakértők azonban mindeddig úgy vélték, Phenjan messze jár attól, hogy az urándúsítás végső fázisát is elérje.

"Az urándúsítási kísérletet sikeresen lezártuk, a program a befejező szakaszba lépett" - idézte a hírügynökség azt a levelet, amelyben a phenjani kormány az ENSZ Biztonsági Tanácsát tájékoztatta. Ugyancsak végső fázisba ért az elhasznált fűtőelemek újrafeldolgozása, és zajlik a reaktorból ily módon kinyert plutónium felhasználása atomfegyver előállítására - közölte Phenjan.

"Az esetleges büntetőintézkedésekre vagy a párbeszédre egyaránt készen állunk" - állt a világszervezetnek címzett írásban. A levelet Phenjan azokra a kérdésekre reagálta küldte el, amelyeket az ENSZ azzal kapcsolatban intézett a sztálinista irányítású országhoz, hogy augusztus végén az Egyesült Arab Emírségek elfogott egy hajót, amely az ENSZ embargóját megszegve Iránnak szánt észak-koreai fegyvereket szállított.

Az Egyesült Államok régóta gyanítja, hogy Észak-Korea titokban atomfegyvergyártás céljából urándúsítási programot folytat. Szakértők azonban mindeddig úgy vélték, Phenjan messze jár attól, hogy az urándúsítás végső fázisát is elérje.

A levélben Phenjan azt írta: ha a Biztonsági Tanács a kezdetektől fogva "nem csinált volna ügyet" az áprilisi észak-koreai rakétaindításból - mint ahogy Dél-Korea szintén műholdfelbocsátás céljával, augusztus 25-én végrehajtott rakétaindítását sem tette szóvá -, akkor Phenjan nem lett volna kénytelen keményebb ellenlépéseket tenni, vagyis nem hajtott volna végre májusban kísérleti atomrobbantást.

Phenjan a KCNA által idézett írásban megismételte, hogy továbbra is ellenzi az észak-koreai nukleáris leszerelésről szóló hatoldalú tárgyalásokat, amelyekről tavaly decemberben vonult ki. "Soha nem volt ellenünkre a Koreai-félsziget, sőt az egész világ atomfegyver-mentesítésének gondolata. A hatoldalú tárgyalások szerkezetét kifogásoljuk, mert az sérti Észak-Korea szuverenitását és a békés fejlődéshez való jogát" - olvasható a levélben.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×