eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Mubarak: előbb a közel-keleti béke, utána a kapcsolatok rendezése Izraellel

Az arab államok akkor ismerik el Izraelt és rendezik a kapcsolatokat a zsidó állammal, mihelyst megvalósul az igazságos és átfogó közel-keleti béke, nem előbb - mondta Hoszni Mubarak egyiptomi elnök.

A washingtoni látogatáson tartózkodó Mubarak az al-Ahram című egyiptomi kormánylapnak adott interjúban hangsúlyozta: az 1991-es madridi békekonferencia után megrekedt béketárgyalásokkal kapcsolatos arab tapasztalatok nem bátorítanak fel az Izraellel való kapcsolatok rendezésére.

George Mitchell, az amerikai elnök közel-keleti különmegbízottja júliusban felszólította az arab országokat, tegyenek "jelentős lépéseket az Izraellel való kapcsolatok rendezése irányába".

"Közöltem Kairóban Barack Obama amerikai elnökkel, hogy az arab kezdeményezés az igazságos és átfogó béke megvalósulása után, nem pedig előtte kínálja fel Izrael elismerését és a kapcsolatok rendezését" - mondta a lapnak ezzel kapcsolatban Mubarak, aki a PBS amerikai televíziónak nyilatkozva dicsérte Obamát, amiért a Közel-Keletre látogatott.

"Egyiptomnak fontos szerepe van az izraeli-palesztin békefolyamatban" - fogalmazott, hozzátéve, hogy Kairó megpróbálja megbékíteni a két rivális palesztin szervezetet, a Fatahot és a Hamászt.

Mubarak sürgette, hogy az izraeli-palesztin tárgyalások ne akadjanak fenn az izraeli telepek kérdésén, hanem inkább az átfogó békére összpontosítsanak.

Címlapról ajánljuk

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×