eur:
388.75
usd:
361.37
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

A Jobbikról venne példát az új szlovák radikális párt

Pártalapításra készül a szélsőséges Szlovák Testvériség nevű szervezet. Szakértők szerint nem kizárt, hogy az új párt akár a parlamentbe is bejuthat.

A korábban betiltott Slovenská pospolitos (Szlovák Testvériség) szervezet a hétvégi, kelet-szlovákiai romaellenes tüntetés után ismét a sajtó érdeklődésének középpontjába került. A szervezet volt vezére, Marián Kotleba bejelentette, hogy amennyiben az állam nem tesz semmit a "cigánybűnözés" felszámolása ellen, megismétlik múlt hétvégi, szentmihályfalvi akciójukat, és ha kell, akár több felvonulást is tartanak az ország különböző pontjain.

Kotleba a szélsőséges csehországi Munkáspárt internetes oldalán azt is elmondta, hogy új pártot fognak alakítani, mivel szeretnének az embereknek új választási lehetőséget kínálni.

Bízik abban is, hogy amennyiben az emberek megismerik a Szlovák Testvériség valódi eszméjét és céljait, és nem csak a médián keresztül kapnak hamis információkat, akkor sokan a párt tagjaivá válnak majd.

Miroslav Kusy politológus az Új Szónak azt mondta, a szervezet előtt mintaként a magyarországi Jobbik áll, amely az európai parlamenti választásokon sikeresen szerepelt. A politológus közölte: a romaellenességre épülő Szlovák Testvériségnek jó esélye lenne arra, hogy sikeresen szerepeljen a 2010-es választásokon, ugyanis a Szlovák Nemzeti Párt elsősorban a magyarellenességre összpontosít, így elképzelhető, hogy Kotlebáék meg tudják szólítani azokat a polgárokat, akik erélyesebb fellépést követelnek a romákkal szemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×