eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Tüntetés lesz Pozsonyban a Magyarországon megölt romák emlékére

A Magyarországon az utóbbi fél évben meggyilkolt romákról kíván megemlékezni a Szlovákiai Roma Kezdeményezés. A gyertyás tüntetésre hétfőn 11 órakor a Magyar Köztársaság pozsonyi nagykövetsége előtt kerül sor - közölték vasárnap Pozsonyban.

"Attól tartunk, hogy a magyar kormány által megtűrt támadások Szlovákiába is átgyűrűznek" - mondta a SITA hírügynökségnek Alexander Patkoló, a Szlovákiai Roma Kezdeményezés elnöke, amely egyike a több tucatnyi szlovákiai roma szervezetnek. Azt állította: a tüntetésen szeretnék átadni a magyar nagykövetnek azt a tiltakozó levelet, amelyet Bajnai Gordon miniszterelnöknek címeztek.

"Felszólítjuk, hogy cselekedjen. Szeretnénk felrázni a közvéleményt. Nem maradhatunk csendben, mert ha így teszünk, a helyzetet mások még inkább kiélezik" - fejtette ki Patkoló.

A SITA szerint Magyarországon a múlt év júliusától hat roma esett gyilkosság áldozatául, míg 49 roma személy a különböző támadások alkalmával komoly sérüléseket szenvedett. A legutóbbi "rasszista incidensre" a múlt hétfőn a kelet-magyarországi Kislétán került sor, ahol ismeretlen tettesek megöltek egy 45 éves roma asszonyt és megsebesítették annak 13 éves lányát.

A romák és a többségi lakosság viszonya jelenleg Szlovákiában is a figyelem középpontjában van. A Slovenská Pospolitost (Szlovák Testvériség) polgári szervezet tüntetését az állítólagos roma terror ellen a kelet-szlovákiai Szentmihályfalván szombaton délután erőszakkal - gumibotokkal és vízágyúval - oszlatta fel a szlovák rendőrség. A roma szervezetek üdvözölték a rendőrség fellépését.

A sokak által szélsőjobboldalinak tekintett Szlovák Testvériség tiltakozó akciója reagálás volt arra a múlt hét végén történt esetre, amelynek során két fiatalkorú roma a helyi futballpályán úgy megvert egy 65 éves férfit, hogy elveszítette fél szemét. Az év elején egy gyilkosság is történt a faluban, amelynek elkövetője szintén roma volt.

A helyi lakosok, akik a helyszínen követték figyelemmel az eseményeket hangos bekiabálásokkal bírálták a rendőröket azért, mert megakadályozták a szélsőségesek felvonulását. "Szégyen", "Miért véditek a gyilkosokat?", "Minket verjetek, ne őket" - ilyen és ehhez hasonló szemrehányásokat lehetett hallani. A község melletti roma telep a nap folyamán üres volt, lakosai elhagyták házaikat.

"Robert Fico kormánya súlyos milliókat költ a romákra, de a törvények betartását nem követeli meg tőlük. Azért vagyunk itt, hogy erre felhívjuk a figyelmet. A helyzet tűrhetetlen" - jelentette ki Marián Kotleba, a Szlovák Testvériség szellemi vezére.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×