eur:
387.33
usd:
356.49
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Orosz tengeralattjárók járőröznek az Egyesült Államok partjainál

Aggodalmat keltett az amerikai védelmi minisztériumban, hogy az elmúlt napokban két orosz tengeralattjárót láttak az Egyesült Államok keleti partjainál.

Bár az orosz tengeralattjárók nem tettek provokatív lépéseket, maga a tény, hogy megjelentek az amerikai felségvizek közelében, kérdéseket vethet fel a Kreml motivációját illetően - mondták a Pentagon név nélkül nyilatkozó tisztviselői a The New York Times című amerikai napilap szerdai jelentése szerint. "Az orosz haditengerészet ilyen jellegű szokatlan műveletei mindig aggodalomra adnak okot" - vélte egy magas rangú illetékes.
A Pentagon közlése szerint két, az Akula osztályba tartozó, atommeghajtású orosz tengeralattjárót észleltek a napokban, az egyiket 320 kilométerre az amerikai partoktól, nemzetközi vizeken. A másik pontos helyét nem közölték.

Az orosz vezérkar képviselője azt mondta szerdán az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint, hogy a két tengeralattjáró a hatályos tengeri jog rendelkezéseivel összhangban lévő, szokásos ellenőrző utakat tesz a térségben. Oroszország az Egyesült Államokhoz hasonlóan csökkentette az ilyen jellegű műveleteket, de teljes mértékben soha nem szüntette be - állította az orosz illetékes, hozzátéve, hogy "nincs ok a hisztériára".

A The New York Times emlékeztetett arra, hogy Oroszország és az Egyesült Államok a hidegháború idején állomásoztatott tengeralattjárókat egymás partjainál, hogy ellessék egymás katonai titkait és szemmel tartsák a másik flottájának mozgását.

Egy amerikai haditengerészeti szakértő szerint 15 éve nem volt példa arra, hogy két, élvonalbeli orosz tengeralattjáró bukkanjon fel az amerikai partoknál.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×