eur:
395.06
usd:
366.08
bux:
65206.8
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Vége a recessziónak Németországban a berlini kormány szerint

Négy negyedéven át tartó történelmi visszaesés után az idei második negyedben megállt a német gazdaság zsugorodása a berlini gazdasági minisztérium (BMWi) szerint.

Egy belső minisztériumi elemzés szerint a második negyedben nulla százalékos volt a gazdasági növekedés, vagyis véget ért a második világháború utáni német történelem legsúlyosabb gazdasági visszaesése. Európa vezető gazdasága 2008 második negyedévében indult zsugorodásnak.

A Der Spiegel című hamburgi hírmagazinhoz eljutott elemzés készítői az áprilisi és májusi tényadatokra támaszkodhattak. A júniusi számokat és a negyedéves adatokat majd csak augusztusban teszi közzé a szövetségi statisztikai hivatal.

Az első negyedévben a német gazdaság 3,8 százalékot vesztett a tavalyi utolsó negyedhez képest, és 6,9 százalékkal kisebb volt a teljesítménye, mint egy évvel azelőtt. A második negyed közepén, májusban azonban az ipari termelés már közel 16 éve a legnagyobb ütemben nőtt havi összehasonlításban, és a 3,7 százalékos teljesítménynövekedés messze túlszárnyalta a mindössze 0,5 százalékos elemzői várakozásokat. Az exportvilágbajnok - Németország 2003 óta a világ vezető exportőre - a kivitelt is bővíteni tudta májusban, 0,3 százalékkal az előző hónaphoz képest.

A folyamatok hatására a kormány felfelé módosíthatja a hazai össztermék (GDP) hat százalékos csökkenését valószínűsítő éves előrejelzését. A Der Spiegel új számában ismertetett elemzés szerint ugyanakkor nemigen lehet a gazdaság gyors felgyógyulásával számolni. Jó ideig eltart még, mire beindul a fellendülés, és komoly növekedési kockázatot jelent a felszökő munkanélküliség, aminek következtében az év vége felé visszaeshet a lakossági fogyasztás, áll az elemzésben.

Óvatos optimizmus jellemző meghatározó gazdasági szereplőkre is. Például a német iparvállalatok országos szövetsége (BDI) szerint a világkereskedelem visszaesése elérte a mélypontot, és a német külkereskedelem helyzete a következő hónapokban némileg javul majd, írta a Welt am Sonntag című vasárnapi lap a BDI egy még nem publikált elemzésére hivatkozva. "A friss adatok az export megszilárdulására utalnak, bár a stabilizáció a korábbinál alacsonyabb szinten megy végbe" - mondta a lapnak Werner Schnappauf, a szervezet ügyvezetője.

A visszafogott derűlátást az indokolja, hogy megállt a német ipar külföldről érkező rendeléseinek állományában végbement visszaesés. Májusban, havi összevetésben, 5,2 százalékkal bővült a külföldi partnerekkel bonyolított forgalom, az ipari export azonban idén még így is 15 százalékkal elmaradhat a tavalyitól a BDI szerint.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×