eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Indonéz légibaleset: keveset költöttek a légierőre

Közel száz ember meghalt, amikor Indonéziában lezuhant a légierő egyik Hercules-szállítógépe. A repülőn katonák és családtagjaik tartózkodtak, a gép egy falu lakóházaira esett. Egyes szemtanúk azt állítják: a katasztrófa előtt leesett a gép egyik szárnya.

Sűrű fekete füst, a gép kiégett váza, és a túlélők után kutató többtucatnyi ember - ez a látvány fogadta a helyszínre érkezőket az indonéziai Geplak faluban, Jakartától 520 kilométerre keletre.

Délutáni hírek szerint az itt lezuhant Hercules C-130-as gép katasztrófájában 98 ember, katonák, családtagok és falusiak vesztették életüket. A gép egy Jáva-szigeti légibázis mellett esett lakóházakra, majd csúszott egy rizsmezőre.

Egyelőre nem világos, mi okozta a balesetet, de az indonéz légierő szóvivője azt mondta: a gép közel harmincéves volt. Több szemtanú szerint a katasztrófát robbanás előzte meg, és a Hercules jobb szárnya még a levegőben levált. A C-130-ason a személyzeten kívül 109 ember, köztük legkevesebb tíz gyerek utazott. Tizenöten élték túl a katasztrófát, sokuk súlyos égési sérüléseket szenvedett.

Áprilisban 24 ember halt meg, amikor egy Fokker 27-es oktatógép gurult neki egy hangárnak, majd lángra lobbant.

Kommentátorok megjegyzik: az indonéz légierőre keveset költöttek, és az Egyesült Államok csak nemrég oldotta fel az országra kivetett fegyverembargót. Tíz Hercules gépet még a hatvanas években kapott az ország Washingtontól, cserébe azért, hogy elgengedett egy az ország felett lelőtt CIA-bombázópilótát. Később további negyven, használt szállítógépet szállítottak le az indonézeknek az amerikaiak. Az 1999-es kelet-timori függetlenségi mozgalom elleni erőszakos fellépés nyomán azonban a Clinton-kormányzat fegyverembargót vezetett be. Ez viszont azzal járt, hogy nem tudták a gépeket karbantartani.

Nemcsak az indonéz katonai, de a polgári gépeknek is rossz a megítélése. Az Európai Unió például az összes indonéz légitársaságot kitiltotta az EU-ból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×