eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Grybauskaite nyerte az elnökválasztást Litvániában az exit poll szerint

A független Dalia Grybauskaite nyerte meggyőző fölénnyel az elnökválasztást Litvániában az exit poll szerint, s ezzel az Európai Bizottság pénzügyi tervezésért és a költségvetésért felelős tagja lesz az első női államfője az országnak.

A vasárnap tartott első választási fordulót, a helyi idő szerint 20 órás urnazárást követően nyilvánosságra hozott, a leszavazott polgárok megkérdezése alapján készített felmérés szerint az 53 éves Grybauskaite a voksok 67,9 százalékával megnyerte az elnökválasztást, vagyis még a várakozásokat is felülmúló többséggel győzött.
Litvániában az öt esztendőre választott államfőnek nincs végrehajtói hatalma, legfőbb feladatai a kormány külügyi, védelmi és igazságügyi politikájának kontrollja, és jelentős befolyással bír az ország gazdaságpolitikájára is, megvétózhatja a költségvetést érintő törvényeket.
Grybauskaite legnagyobb riválisa is messze mögötte végzett: az előzetes adatok szerint Algirdas Butkevicius, a Szociáldemokrata Párt vezetője a szavazatok 11,8 százalékát szerezte meg.

A választáson heten indultak, és ahhoz, hogy már az első körben győztest hirdethessenek, a jelöltnek a voksok legalább felét kellett megszereznie és a választásra jogosult 2,7 millió szavazó legalább 50 százalékának kellett az urnákhoz járulnia. Amennyiben a részvétel 50 százalék alatt van, úgy a jelöltnek az összes szavazati joggal rendelkező polgár legalább harmadának a voksát kell megszereznie.

Este hétkor, tehát egy órával a zárás előtt 44,28 százalékos részvételt regisztráltak, amelyhez még hozzájön 5,12 százalék, azoknak a voksai, akik jogosultak voltak korábban szavazni.

"Nagyon közel vagyunk az 50 százalékos küszöbhöz" - mondta Zenonas Vaigauskasa, a választási bizottság elnöke az állami televízióban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×