eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Az apokalipszis lovasai és pénzügyi bolondok a G20-as csúcstalálkozón

Nem éppen szép környezetben, egy hangárra emlékeztető londoni kiállítóteremben ülnek le csütörtökön a világ 20 vezető ipari országának vezetői, hogy a nemzetközi gazdaság jövőjéről tárgyaljanak. Kint a városban közben tucatnyi szervezet több ezer aktivistája próbálja elérni, hogy ne csak kellemes emlékekkel távozzanak a politikusok, hanem átérezzék az egyszerű emberek haragját.

A rendőrök még a csatornákat is átvizsgálják a kelet-londoni Excel-kiállítóterem környékén. Itt kezdődik csütörtökön a G20-as csúcs, amelynek a politikusok, kommentátorok és civil szervezetek szerint választ kell adnia arra, hogyan lábaljon ki a világ a pénzügyi válságból és hogyan kerüljük el azt, hogy valami hasonló ismét bekövetkezzen.

Miközben az állam- és kormányfők fedezeti alapokról, határokon átnyúló felügyeletekről, fiskális és monetáris lépésekről és a gazdaság stimulálásáról vitáznak, addig London utcáin az aktivisták több tömegtüntetéssel próbálják bátor döntésekre ösztönözni őket.

A hétvégén már több ezer ember vonult fel a nyugati nagyvárosok utcáin, a szegénység, a munkanélküliség és a klímaváltozás ellen tüntetve. Csütörtökre az ismert civil szervezetek, de radikális rendbontók is újabb megmozdulásokat terveznek, melynek nyomán a londoni pénzügyi negyedben, a Cityben bedeszkázták a kirakatokat.

"Küldjük el csomagolni a bankárokat"


Az "Állítsuk meg a háborút" koalíció nem igazán a válsághoz kapcsolódva, a londoni amerikai követségtől indulva Gázáért, az iraki és afgán csapatkivonásért, valamint az atomfegyverek megsemmisítéséért tüntet felvonulásán. Egyes csoportok azt is követelik, hogy ne adjanak el fegyvert Izraelnek.

Közben a Cityben megrendezik a Pénzügyi Bolondok napját. A négy vasútállomáson induló menettel az Apokalipszis újabb négy lovasára - a Klímakáoszra, a Háborúra, Munkahelyek és Nyugdíjak elvesztésére, illetve a Kilakoltatásokra akarnak emlékeztetni a tüntetők. A tiltakozók a Bank of England épülete előtt találkoznak majd össze - a rendőrség erőszakra számít. Az egyik anarchista weboldalon például ez volt olvasható: "csatlakozz több ezer dühös emberhez. A bankárok továbbra is milliárdokat nyúlnak le a pénzünkből - vegyük most vissza, rohamozzuk meg a bankokat, küldjük el csomagolni a bankárokat!"

Tüntetést ígért be a Klímatábor nevű csoport is, amely a csúcs helyszíne előtt egy nagy jégtömböt akar elhelyezni, a város egyik forgalmas útján pedig sátortábort emel majd - ha hagyják. A biztonságra hat különböző rendőri erő több ezer tisztje próbál majd felügyelni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×