eur:
389.19
usd:
362.31
bux:
68730.56
2024. május 8. szerda Mihály

"Az MDF és az SZDSZ tarthat leginkább az előrehozott választástól"

A magyarországi politikai helyzetben bekövetkezett változásokkal a vezető német újságok is behatóan foglalkoznak. A Welt am Sonntag két teljes oldalt szentelt a problémának, és a statisztikákkal kiegészített cikkét a Gellérthegyről készült felvétellel illusztrálta.

A Münchenben megjelenő Süddeutsche Zeitung "Magyar zűrzavar" című kommentárjában attól tart, hogy pusztító erőszak lehet úrrá az országon, ha nem sikerül belátható időn belül gátat vetni a gazdasági helyzet további romlásának és a polgári önérzet állandó csorbulásának.

A jobboldali ellenzék ugyanis tudatosan az utcával keresi a szövetséget. Márpedig, ha ezen a közép-európai országon úrrá lenne a belpolitikai zűrzavar, a térség többi állama számára is forróvá válhat a helyzet - állapítja meg a Süddeutsche Zeitung cikkírója. és a megoldást a képviselőválasztás mielőbbi megtartásában látja. Ehhez azonban az eddig kormányzó MSZP-nek fel kell adnia azt a törekvését, hogy a háttérben a kezében tartsa a politikai vezetés fonalát.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung jelentésben foglalkozik a helyzettel, és úgy véli, hogy a liberális SZDSZ és a konzervatív MDF tarthat a leginkább a választások előre hozatalától, mert a jelenlegi helyzetben bejutásuk az Országgyűlésbe távolról sem vehető biztosra.

Minden jel a Fidesz óriási előretörésére utal - állapítja meg a Frankfurter Allgemeine Zeitung, és nem tartja kizártnak, hogy Orbán Viktor pártját annyian támogatják, hogy az megszerezheti az alkotmánymódosításhoz szükséges két-harmados képviselőházi többséget is.

A Welt am Sonntag két teljes oldalon át polgári példákat idézve mutatja be a magyarországi helyzete,t és rámutat arra, hogy a gazdaság szárnyalása idején a kormány, a vállalatok zöme és a magánemberek széles rétege külföldi valutákban, kiváltképpen svájci frankban vett fel hiteleket, ezért a kölcsönök visszafizetése most egyaránt sújtja ő.

A lap emlékeztet arra, hogy a szocialisták hatalomra kerülése óta eltelt 7 évben a kormány jóval többet költött, mint amennyit adókból és más forrásokból bevett, ami átmenetileg jólétet teremtett, de amikor tavaly ősszel kitört a nemzetközi gazdasági válság, az állam csődbe jutását csak a Nemzetközi Valutaalaptól és az Európai Uniótól felvett hitellel tudták megakadályozni. A lap statisztikát is közöl, amely - ha nem is biztató a magyarok számára -, de tanúsítja, hogy az új uniós országok körében a korábbi mintagyereknek tartott 3 balti állam azért még nehezebb helyzetben van.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×