eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Az önálló palesztin állam elfogadását várja Izraeltől az EU

Az Európai Bizottság azt várja Benjamin Netanjahutól, a következő izraeli kormányfőtől, hogy fogadja el a szuverén palesztin állam megteremtésének elvét - közölte pénteken Brüsszelben Amadeu Altafaj Tardio, José Manuel Barroso bizottsági elnök egyik szóvivője.

Barroso üzenettel fordult Netanjahuhoz, és abban együttműködést ajánlott a régi-új izraeli miniszterelnöknek. Brüsszel a "két állam elve" alapján - a zsidó és a palesztin állam békés egymás mellett élésében és felvirágzásában - véli megoldhatónak Izrael és a palesztinok sok évtizedes konfliktusát.

Ehhez, a térség békéjének és biztonságának megteremtéséhez Brüsszel kész támogatást adni - ismertette a szóvivő Barroso üzenetét. Mint hozzátette, Európa szemében kiemelt fontossága van annak, hogy tegyék teljesen akadálytalanná a Gázai övezetbe való bejutást.

Az övezetben hónapokkal ezelőtt súlyos harcok dúltak Izrael és a radikális iszlámot valló palesztin szervezet, a Hamász harcosai között. A gázai lakosság azóta is súlyos helyzetben van, égető szükség lenne a nemzetközi humanitárius segítségnyújtásra.

Netanjahu kabinetje azonban, amely döntő részben a jobboldali pártok koalíciója lesz, az eddigi retorika szerint nem a szuverén palesztin állam megteremtése felé, hanem éppenséggel újabb ciszjordániai telepek létesítése felé kívánna elmozdulni.

A Brüsszelben tartózkodó Abdullah Gül török köztársasági elnök pénteken a maga részéről reményének adott hangot, hogy a Netanjahu-kormány hivatalba lépése után, a kormány gyakorlati ténykedésének megkezdésével ez a retorika megváltozik.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter, aki az EU-külügyminiszterek kötetlen találkozójára Csehországba érkezett, úgy vélte, hogy az európai-izraeli kapcsolatok érzékenyen lehűlnek, ha a zsidó állam "kilép a békefolyamatból". Szerinte az EU-nak ebben az esetben meg kell szakítania az unió és Izrael közti együttműködés elmélyítését célzó tárgyalásokat.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×